Gazdag A-, E-, C-, J-, B1- és B2-vitaminban, folsavban, fehérjékben és antioxidánsokban, a chia mag ezen kívül jóval több vasat tartalmaz, mint a spenót, több kalciumot, mint a tej, több káliumot, mint a banán, és több omega-3 zsírsavat, mint a tengeri halak. Kiváló forrása a foszfornak, a magnéziumnak, a cinknek és a növényi rostoknak. Összetételének köszönhetően a chia mag hatékony méregtelenítő, szabályozza a vércukor- és a koleszterinszintet, védi az érrendszert, óvja a szívet, rosttartalma révén javítja az emésztést, megszünteti a székrekedést. Antioxidánsainak köszönhetően – az antioxidánsraktárnak számító áfonyát is felülmúlja – a chia mag lassítja az öregedést, és hozzájárul a rák kialakulásának megelőzéséhez. Széleskörű felhasználhatóságához hozzájárul, hogy gluténérzékenyek és cukorbetegek is fogyaszthatják.
Chia mag puding tetszés szerint
A chia mag egyik tulajdonsága, hogy folyadékba keverve gyorsan összesűrűsödik, gélszerűvé válik. Ezt használja ki az ízletes chia mag puding, amely egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Ízesítsük kedvünkre, természetesen kizárólag egészséges alapanyagokkal.
Hozzávalók
- 2 csésze tej (tetszés szerint, tehéntej, kókusztej, szójatej)
- 1/2 csésze chia mag
- Ízesítéshez kakaópor, vanília, méz, sztévia, málna, fahéj, eper, 100 százalékos gyümölcslé – vagy, amihez éppen kedvünk van
Elkészítése
Öntsük a tejet és a chia magokat egy turmixgépbe, majd keverjük simára. Adjuk hozzá a kiválasztott ízesítőket, majd tegyük a hűtőbe, ahol kb. 10 perc alatt besűrűsödik. Nem csupán finom, hanem rendkívül egészséges is, reggelire, napközben vagy akár vacsorára bátran fogyaszthatjuk. Kínáljuk meg vele gyermekeinket, ők is szeretni fogják!