Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

Mit pakoljunk a hátizsákunkba egy kiránduláshoz?

2024-02-23 13:20

Az otthoni pihenés a kanapén rendben van, de időről időre nem árt, ha felkapunk egy hátizsákot, és elindulunk a természetbe, vagy felfedezünk egy történelmi várost, sétálunk egy tó körül, barangolunk az erdőben, vagy felmászunk egy szép kilátóponthoz. De mit vigyünk magunkkal?

Co zabalit do batohu na výlet? - Zaparkorun.cz

Céltudatos csomagolás

Mindenki valami mást szeret. És ezzel nincs is semmi baj. Kinek a pap, kinek a papné. Van, aki a hegyeket kedveli, megmászni a csúcsokat, élvezi a fájó lábakat és a nehéz hátizsákoktól megnyomódott vállakat, mások virágos réteken szeretnek sétálni, és erőt meríteni a fákból és a csobogó vízből. Valaki nem szereti a monumentális építészetet, megint valaki pedig megveti a szállodákat, és imád a szabadban aludni. És van, aki a kettőt váltogatja egymással, hogy összehasonlíthassa őket, és színes történeteket mesélhessen. Az érdeklődési körök változhatnak az életkorral vagy a gyermekek megszületésével. Míg ketten felmászhatnak egy hegy tetejére egy romantikus napfelkeltéért, addig kisgyerekekkel nem engedhetik meg maguknak az ilyen kalandokat. De ismét egy teljesen új perspektívát kapnak a világra, mert a gyerekek megtanítják észrevenni az apróságokat, és élvezni a hétköznapi dolgokat, amelyek mellett egy felnőtt észrevétlenül elmegy. És persze a hátizsák tartalma is sokat változik. Többé már nem könyveket és szárított húst fogunk vinni uzsonnára, hanem egy csomag nedves törlőkendőt, tartalék ruhákat, csörgőt és egy adag málnát.

Tehát minden utazás előtt fel kell mérnie, hogy mire van igazán szüksége, mi az, ami felesleges, mi az, ami hasznos lehet, és mi az, ami csak növeli a poggyász súlyát. Tegye egy kupacba az összes holmiját, és próbálja meg az egész napi programot elejétől a végéig végigvenni. Majd lassan pakoljon be az előkészített hátizsákba. Először a ruhákat. Ne felejtse el összehajtani vagy feltekerni, hogy a lehető legkevesebb helyet foglalják. Ha egyszer befektet az olyan kabátokba és melegítő nadrágokba, amelyeket a saját zsebeikbe tud összehajtogatni, rengeteg helyet spórolhat meg. Tegye a könyveket, játékokat és egy gyógyszeres táskát a ruhái tetejére. Az élelmiszert a legvégére hagyja. De mindenképpen csomagolja be jól, hogy a tartalmuk ne kerüljön ki. Az összes okmányt és jegyet tegye a hátizsák belső hátsó zsebeibe. Oldalt az összecsukható esernyőt és a kulacsot tárolhatja.

TIPP:
Az élelmiszerek csomagolásakor kerülje a folyékony ételeket, például a szószokat, önteteket vagy leveseket. Ugyanez a korlátozás vonatkozik a lédús zöldségekre is, amelyek zárt térben elveszítik ízüket. A banán és az olyan aromás ételek, mint a fokhagyma, a karfiol vagy a brokkoli, tiltólistásak. Ne feledkezzen meg az összecsukható vagy egymásra helyezhető tálakról, hogy az üres dobozok ne foglaljanak értékes helyet a hátizsákban. Nem hiányozhatnak a műanyag evőeszközök és fa vagy fém szívószál sem.

A hátizsák gondos kiválasztása

Számos színű, anyagú és méretű hátizsák létezik különböző árkategóriákban. Egy alapmodell megerősített pántok nélkül, minimális zsebekkel már 4000-5000 forintért is kapható. De egy vidéki vagy városi kiránduláshoz valami jobbra van szüksége. Hogyan válasszon tehát olyan outdoor hátizsákot, amely nem okoz hátfájást, amely megfelel a célnak, és amelybe minden belefér, amit szükségesnek tart az utazások során?

A kirándulásokhoz használt hátizsáknak a következő paraméterekkel kell rendelkeznie:

  • Elegendő térfogat -  25 - 30 liter
  • Rengeteg belső és oldalsó zseb - A belső felosztás elengedhetetlen egy minőségi hátizsákhoz, egy zseb rendetlenséget okoz, és a végén nem talál benne semmit. Nem is beszélve arról, hogy kényelmetlen cipelni
  • Kétirányú cipzárak - Így könnyedén hozzáférhet a holmijához anélkül, hogy ki kellene nyitnia az egész csomagját
  • Zseb ceruzák, jegyzettömb és okmányok számára - Ezeknek a tárgyaknak legyen helyük a hátizsákban, és legyenek elkülönítve a ruháktól, élelmiszerektől vagy más apró tárgyaktól – legyenek mindig kéznél
  • Vízálló anyag - Három különböző szintre vannak osztva (az 1. szint néhány percig megbirkózik a könnyű esővel, a 2. szint leküzdheti a hevesebb esőt, de nem garantálja a 100%-os vízállóságot, a 3. szint megbirkózik a tóban való fürdéssel, és egy csepp sem hatol be, de a vételára természetesen magasabb)
  • Integrált esőhuzat - Általában az alsó zsebben van elrejtve, a hátizsák megfelelő védelme érdekében gumis oldalakkal rendelkezik, és merész színű, hogy a túrázó rossz időben is látható legyen
  • Mellkasi és derékszíjak - A hátizsák egészségesebb alternatíva, mint a kézi- vagy válltáskák, pántok nélkül, amelyek közelebb tartják ugyan a testhez, de nagy terhet jelentenek a hátnak. Állítsa be őket úgy, hogy szorosan illeszkedjenek a mellkasához és a csípőjéhez, de azért a tenyerét be tudja csúsztatni alájuk
  • Tárolóhely egy kisebb laptop vagy tablet számára - Szükség van egy ilyen rekeszre, de az legyen keskeny és párnázott, így az eszközei még nagyobb biztonságban lesznek
  • Női és férfi hátizsák - A női darab általában keskenyebb vállú és rövidebb, de a térfogata változatlan
  • Szilikon lábak a hátizsák alján - Védik a hátizsákot a szennyeződéstől, amikor a földre helyezi azt

LEGNÉPSZERŰBBEK A KATEGÓRIÁBAN: Hátizsákok

Ha gyakran utazik és szeret kirándulni, keressen olyan hátizsákokat, amelyeknél a gyártók még ennél is többet kínálnak, és számos kütyüt építettek be. Ezek kényelmesebbé teszik a szabadban való tartózkodást.

Néhány ezek közül a leggyakoribb módosítások közül például:

  • Hely a víztartály számára - Ha leveszi a hátizsákját, hogy igyon valamit, az késlelteti és bosszantó lhet. A víztartálynak köszönhetően séta közben is felfrissülhet
  • Hely az USB-csatlakozáshoz - Nem laptopokról vagy táblagépekről van szó, de telefon nélkül nem kéne a szabadba merészkedni. Ezért sok gyártó elkezdett egy apró zsebbel kiegészíteni a hátizsákokat, ahová csak egy USB-kábelt kell bedugni, és a telefonját mindig készenlétben tarthatja a kirándulás során
  • UV-védelemmel ellátott anyag - Az esőben, napsütésben, fagyban és hőségben való kint tartózkodás egy hátizsák számára is stresszteszt. A drágább hátizsákok esetében elengedhetetlen a védelem a napsugarak ellen, amelyek próbára teszik az anyag szilárdságát és tartósságát

TIPP:
A körülbelül 30 literes térfogat kényelmes mind a férfiak, mind a nők számára. Az erősebbik nem természetesen többet tud cipelni, de egy hosszabb menetelés vagy többnapos út során a nagy teher zúzódásokat és hólyagokat okozhat. Emellett, ha külföldre utazik hátizsákkal, olyan hátizsákot válasszon, amely még teljesen megtöltve sem lépi túl a kézipoggyász esetében megengedett méreteket, így fel tudja vinni a repülőgép fedélzetére. Ellenkező esetben külön kell fizetnie a feladott poggyászért.

Tizenöt alapvető dolog

Íme egy lista tizenöt dologról, amit soha nem szabad elfelejtenie, amikor utazásra csomagol.

Úti okmányok

Mindig, ha elhagyja a lakását, tartsa magánál személyazonosító okmányait. Személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány, egészségbiztosítási kártya. Ez egy négylevelű lóhere, amit nem akar kiengedni a kezéből. Ne feledkezzen meg egy külön tokról, és a hátizsákjában tárolja olyan helyen, hogy az iratok ne essenek ki a csomag kezelése közben, vagy ne tudja valaki ellopni egy zsúfolt sorban.

Ne felejtsen el utasbiztosítást kötni külföldön. Előfordulhat, hogy külföldön kezelik és orvosi ellátásban részesül, de az igénybe vett szolgáltatásokat ki kell fizetnie. Biztosítás nélkül pedig ez nagy érvágás lehet. Sok utazó azt hiszi, hogy elég csak abban a pillanatban biztosítást kötni, amikor valami történik (például a kórházba menet). De ez nem igaz. Az új szerződés a kifizetéstől számítva csak négy órával később aktív. Tehát a rendszert már nem lehet kijátszani. Az utasbiztosítás költségei nem magasak, és napi pár száz forint körül mozognak. Szóval hajrá!

Címke személyes adatokkal

A legtöbb ember élvezi az életet, és nem aggódik túlságosan amiatt, hogy mi történhet. Megcsúszik a lába, és néhány tucat métert csúszik a kavicson. Kificamodik a bokája, egy ág az arcába csap, vihar és nagy szél csap le, elájul a fáradtságtól vagy a hőségtől. Ha legalább ketten utaznak, a társa vigyáz önre, és segítséget hív. De ha egyedül van a terepen, egy információs címke kötelező kell, hogy legyen. Ez megmentheti az életét.

Adatok a címkén:

  • Név és vezetéknév
  • Cím
  • Telefonos kapcsolat (szülők, partner)
  • Egészségügyi problémák, allergia, rendszeresen szedett gyógyszerek

Tartsa a kártyát a részletekkel együtt a pénztárcájában, vagy készíttessen speciális szalagot, amelyet a csuklójára rögzíthet. A mentősök, orvosok vagy járókelők, akik bajban találják önt, tudni fogják, hogy ki maga és honnét érkezett.

Ruházat

A ruházati listát nagyban befolyásolja az aktuális időjárás. Az előrejelzés egy dolog, az, hogy mi történik valójában az égen, egy másik. Tartsa szemmel mindkettőt, és jobb, ha két ruhadarabbal többet visz magával.

Nyáron a rövidnadrág és a póló is kényelmesebb lehet, de a leégés vagy a kullancs- és viperaharapás kockázata minden évben nagyobb. Ezért egy könnyű leggingset vagy melegítő nadrágot és egy természetes anyagból készült, hosszú ujjú pólót ajánlunk. Ez egy biztonságos választás. Télen is használhatja őket, amikor hőszigetelő rétegként szolgálnak.

LEGNÉPSZERŰBBEK A KATEGÓRIÁBAN: Outdoor

Ruházat hideg időjárás esetén

A fagypont körüli hőmérséklet alattomos. Az első percek még kezelhetőek, de néhány óra elteltével a szervezet világossá teszi, hogy hideg van. A hideg ellen pedig csak plusz ruharéteggel védekezhetünk. Paradox módon nem igaz, hogy minél vastagabb a kabát vagy a nadrág, annál nagyobb a hőkomfort garanciája. Ez a tölteléktől és a többi rétegtől függ. Kerülje a műszálas anyagokat, és válasszon inkább pehelytollat, mint túltömött ruházatot, és válasszon több réteg merinóból, bambuszból, 100% pamutból vagy polárból készült ruhát.

TIPP: Kesztyű, sapka, sál, zokni

Ruházat esős időjárás esetén

Az esőkabát vagy vízálló kabát elengedhetetlen. És olyan lábbeli, amely egy csepp vizet sem enged át. Ezután már csak leggingsre és - a hőmérséklettől függően - termo alsóneműre vagy egy egyszerű pólóra van szükség.

TIPP: Pót zokni

Ruházat szeles időjárás esetén

Ha nyári szellő fúj, egy póló és egy széldzseki is elég lesz, hogy megvédje a széltől. Ha hűvösebb a hőmérséklet, válasszon egy vastagabb kabátot és alatta néhány vékonyabb réteget. Még a nadrág is olyan anyagból készüljön, amely nem engedi a légáramot a testhez. Ne feledkezzen meg a zoknikról és egy nyakmelegítőről vagy sportos fejpántról sem.

TIPP: Vékony réteg a testen a szél ellen

Ruházat a hőségre

Abban a pillanatban, ahogy a napsugarak elérik a bőrét, elkezd túlmelegedni és izzadni. Ez pedig nagy problémát jelent a szervezet hőszabályozó rendszere számára. Ezért érdemes hosszú ujjú pólót és vékonyabb anyagból készült leggingset (nadrágot) viselni. Így a hő lepattan az anyagról, és nem jut a bőrhöz.

TIPP: sapka és naptej az érzékeny területekre (ajkak és fülek)

Minőségi lábbeli

Az újságok minden évben tele vannak olyan cikkekkel, amelyek arról szólnak, hogy az emberek papucsban vagy vászoncipőben mennek a hegyekbe. De előbb-utóbb a rossz minőségű lábbelik cserben hagyják őket. Ha a városhatáron és a burkolt területeken kívülre merészkedik, viseljen strapabíró cipőt. A hegyekbe akár bokacsizmát is. Egy szempillantás alatt megsérülhet vagy baleset érheti.

A minőségi lábbelire vonatkozó követelmények:

  • Jellegzetes mintázatú talp (megakadályozza a csúszást)
  • Lapos fűző (jobban meghúzható, mint a kerek)
  • Vízálló kivitel
  • Boka fölötti cipő
  • Természetes szálas belső (ez téli és nyári túrázásra egyaránt vonatkozik)

Gyógyszeres doboz

Ön is azok közé tartozik, akik nem szednek naponta semmilyen tablettát? Ó, az jó. De ez nem jelenti azt, hogy útközben is számíthat a jó egészségére. Be kell csomagolnia egy táskát a legfontosabb dolgokkal, hogy átvészelje az akut állapotokat. Ha otthon megbetegszik, akkor lefeküdhet az ágyba és alhat. Odakint azonban mások a körülmények, gyalog kell eljutnia a célállomásig, extra energiát kell elővennie, és tartania kell magát a menetrendhez. A zord környezet ronthatja az egész helyzetet, és negatív hatással lehet a teljesítményére.

Alapvető gyógyszerek és táplálékkiegészítők utazáshoz:

  • Fájdalomcsillapítók
  • Hashajtók
  • Hányinger elleni tabletták
  • Magnézium
  • Ragtapasz, kötszer
  • Fertőtlenítőszerek
  • Gyógyszerek szezonális allergiára
  • Tabletták a nem megfelelő ételek fogyasztása után (cöliákia stb. esetén)
  • Gél rovarcsípés után
  • Rovarriasztó
  • Olló és csipesz

TIPP: Ha hosszabb utazást tervez, ne feledkezzen meg a fogamzásgátló tablettákról sem.

Mobiltelefon és tartozékok

Olyan korban élünk, amikor egy napot sem bírunk ki mobiltelefon nélkül. Eljutottunk odáig, hogy már olyan kihívásokat tesznek, hogy ki bírja ki az egész nyaralást mobiltelefon nélkül. De alapvető különbség van aközött, ahogyan ezt az okoseszközt használjuk. Ha valaki egész nap a közösségi médián heverészik, akkor valami nincs rendben. Utazáskor viszont a telefon pótolhatatlan, és nagy segítség. Soha ne merészkedjünk a természetbe (egyedül vagy csoportosan) feltöltött és működő telefon nélkül. Ugyan nincs garancia a jó térerőre (ami néha problémát jelent a távoli területeken), de ez a legmegbízhatóbb módja a segítségkérésnek.

Maga a telefon nagyon korlátozott akkumulátor-üzemidővel rendelkezik. Ez körülbelül 24 óra. Utána hálózatra kell csatlakoztatni, de ez sajnos nem mindig áll rendelkezésre. Ezért érdemes beszerezni egy powerbankot, hogy a telefon még néhány további órán át töltve maradjon.

Ne feledkezz meg a védőüvegről, a tartós szilikon tokról és a vízálló tokról sem, amelybe a készüléket zárva fürödhet is.

LEGNÉPSZERŰBBEK A KATEGÓRIÁBAN: Tartozékok mobiltelefonhoz

Tartós ételek és sok folyadék

Nem minden útvonal vezet olyan városokon vagy falvakon keresztül, ahol étkezni lehetne. Ne becsülje alá a saját készleteit, és készítsen bőséges élelmet. Ha egyszer eluralkodik az éhség, és nincs kéznél semmi, az energiája gyorsan fogyni fog, és hamarosan azt fogja tapasztalni, hogy a kedve és a motivációja is csökken. Minden betegséget intenzívebben fog megtapasztalni, és az út befejezése nagy kihívás lesz.

Válasszon olyan élelmiszert, amely egész nap eláll a hátizsákban, anélkül, hogy az íze, állaga vagy szaga megváltozna. Kerülje az avokádót, a banánt, a málnát és az epret, a cseresznyét, a pudingokat vagy a paradicsomot és a leveles zöldeket. A majonéz vagy a joghurtos öntetek szintén tabu.

Rágcsálnivalók

Válassza a maximális fehérje- és vitamintartalmú élelmiszereket. Ideálisak a tojás, diófélék, datolya, magvak, paradicsomos kekszek, zöldségek és gyümölcsök - paprika, sárgarépa, uborka, szőlő, káposzta, alma, körte, zeller chips, karalábé.

Egész napos étel

Ha ebédre van szüksége, kombináljon tojást vagy húst könnyű salátával (ideális a káposzta), zöldségpalacsintával (cukkini, karfiol, sárgarépa). Ne feledkezzen meg a klasszikus rántott húsról vagy például a szűzérméről sem. Az elegendő fehérje nagyon fontos az egész napos meneteléshez. Ellenkező esetben izomgörcsök vagy túlzott fáradtság léphet fel.

Folyadékok

Normális esetben egy felnőttnek 2 liter vizet kell meginnia. Fizikai aktivitással ez a szám természetesen nő. Ez az időjárástól, az egészségi állapottól és az aktuális testsúlytól függ. Egy nagy palack tiszta víznek azonban elegendőnek kell lennie. Másrészt ne hagyatkozzon a vásárlás vagy az újratöltés lehetőségére. Ez ugyan plusz súlyt jelent a csomagjában, de víz nélkül nem jut messzire. Tartsa a vizet BPA mentes palackban, jól záródó kupakkal.

Sokan kísértésbe esnek, hogy limonádét, alkoholmentes sört, szénsavas vizet vagy gyümölcslevet vigyenek magukkal. Egyik sem jó ötlet. A limonádé megemeli a vércukorszintet, és sokkal gyorsabban elhasználja a szervezet energiáját, az üdítő sör extra kalóriákat tartalmaz és elősegíti az éhségérzetet, a buboréktól émelyegni fog, a gyümölcslé pedig édes és "nehéz".

Az egyetlen kivétel a gyógytea. Nyáron hidegen, télen forrón. Nem fogja felborítani az emésztését, és menet közben energiát ad.

Tisztálkodási szerek

Az embernek vannak bizonyos szükségletei, amelyek naponta többször is felmerülnek. Csomagoljon tehát ésszerű mennyiségű piperecikket a hátizsákjába. Azonban ne hagyjon "nyomokat" a természetben.

  • WC-papír
  • Papírszalvéták
  • Nedves törlőkendők
  • Pelenkák
  • Tamponok és betétek

Ezzel együtt vigyen magával szivárgásmentes zacskókat, amelyekbe mindent becsomagolhat. Míg a WC-papír viszonylag gyorsan lebomlik, és nem terheli annyira a természetet, addig a pelenkák akár 250 évig is eltarthatnak. Tisztelje a környezetét, és ne hagyjon ott semmit, ami nem oda való. Ausztriában például az ösvények mentén mindenütt táblák figyelmeztetik a kirándulókat, hogy az ő felelősségük, hogy minden hulladékot - a konzervdobozoktól kezdve a csomagolóanyagokon át a pelenkákig - magukkal vigyenek a völgybe, és gondosan válogassák szét. A gyönyörű táj a bizonyíték arra, hogy ez működik, és a helyiek követik is az utasításokat.

Napszemüveg és fényvédő krémek

A nap egész évben trükkös lehet, ezért nem szabad napszemüveg nélkül kimozdulni. Lehet, hogy borús az idő, és lehet, hogy felhők vannak az égen, de elég egy pillanat, és máris eltűnnek. Tavasszal a nap egyre erősebb, nyáron percek alatt leéghet a bőre, ősszel nem emelkedik magasra, és hunyorogni kényszeríti, télen pedig visszatükröződik a fehér hóról. Tehát minden nap használhat napszemüveget. Gyerekek és felnőttek egyaránt. És a fényvédő krém? Azzal is hasonló a helyzet. A bőr rendkívül érzékeny, és a legújabb statisztikák szerint már egyetlen leégés is növeli a rák kockázatát. És ezt nem szabad alábecsülni. Nálunk nem kell a legmagasabb faktorszámú naptejet viselni (ezt tartogassuk az egzotikus nyaralásokra vagy a hegyekbe), de Európában az SPF 30 a szabvány.

TIPP: Figyelje a fényvédő krémek lejárati idejét. Az öreg termékek kiütéseket vagy allergiát okozhatnak.

Könyv

Azt gondolhatná, hogy nem lesz idő az irodalomra, de ennek éppen az ellenkezője igaz. Megáll egy kilátópontnál, ebédel a fűben, pihen. Vonatozik néhány kilométert, vagy esetleg egy kempingben éjszakázik. És ezekre a pillanatokra ott a szeretett könyv. Kerülje a nehéz köteteket és a bonyolult történeteket, vagy cserélje le a könyvet egy utazási naplóra, hogy azonnal le tudja írni az összes élményét és benyomását.

Túrabotok

Nem számít a kor. Az idősebb generációnak kötelező felszerelés a túrabot, a fiatalabbaknak pedig el kell engedniük azt a meggyőződést, hogy az egészséges lábaknak nincs szükségük segítségre. Nem az életkorról van szó, hanem a támogatásról és a mozgáskoordinációról fel- és lelépéskor vagy hosszabb meneteléskor. A botok sokkal természetesebbé teszik a gyaloglást a test számára, és megkönnyítik a ritmus megtartását. Határozottan nincs mit szégyellni. Ha tíz kilométernél hosszabb gyaloglást vagy hegymászást tervez, csomagolja be őket. Rengeteg van belőlük a piacon - könnyű, összecsukható és számos kiegészítővel ellátott botok, amelyek nyárra és télre egyaránt alkalmasak.

Fejlámpa

Nappal indul és még nappal tervez visszajönni? Ó, az jó. De ez nem jelenti azt, hogy a fejlámpát ki kell húznia a listájáról. Ha azt tervezi, hogy a szabadban tölti az éjszakát, akkor ez elengedhetetlen (ahogyan a zseblámpa is). Még ha csak egy kisebb túráról van szó, akkor sem hiányozhat a csomagból. Kompakt és könnyű, és vészhelyzetben megmentheti az életét.

  • Eltéved, az időjárás egyre rosszabb lesz, és az út az éjszakába nyúlik.
  • Elesik, megsérül, és nem ér vissza időben.
  • Felfedez egy barlangot és elkóborol.
  • Egy szakadékba vagy hasadékba kerül.
  • Jeleznie kell a mentőknek.

Fejlámpával nem sokat lehet kísérletezni. A fej kerülete körül egy rugalmas pánt található, hogy különböző méretekhez igazodjon. Aztán van egy zseblámpa az elején. Ez általában többféle üzemmódban működik - egyenletes fény, lassú és gyors villogás vagy színváltás.


LEGNÉPSZERŰBBEK A KATEGÓRIÁBAN: Fejlámpák

Ceruza és jegyzettömb

Mindössze egy kis jegyzetfüzetre és két tollra van szüksége. Ez minden. Sosem tudhatja, hogy mit kell majd leírnia - rögzíteni egy telefonszámot, lerajzolni egy útvonalat, hagyni egy üzenetet.

TIPP: Javasoljuk, hogy négyzethálós papírt vigyen magával, hogy az időtöltés (vonatozás, ebédszünet) alatt ötölödőzhessen.

Ülőpárna

Egész évben szoktak kirándulásokra járni. A felszerelést azonban minden alkalommal kissé az aktuális körülményekhez kell igazítani. Nem így van ez az ülőpárnával, amelyet egyáltalán nem kell kivenni a hátizsákból. Hogy miért? Mert télen szigetelő réteget képez a teste és a hideg talaj között, nyáron pedig megakadályozza, hogy a rovarok vagy a fűfélék (allergének) közvetlenül érintkezzenek a bőrével. A piszkos talaj vagy a nedves pad sem jelent problémát.

Az ülőpárnák A5-ös méretre összehajthatóak, így nem foglalnak sok helyet a hátizsákban. Még kibontva sem büszkélkedhetnek extra mérettel, de ülőalkalmatosságnak éppen megfelelőek. Tökéletesen betöltik a céljukat. Nem egy pikniktakaró, amin hempereghet, hanem egy kis alátét, amin megpihenhet, ha le kell ülnie egy kicsit, hogy bekapjon valamit, vagy zoknit cseréljen. A töltelék puha rost, a teteje strukturált és erős anyag, vízlepergető bevonattal.

Zsebkés

A lista utolsó pontja kissé meglepő lehet, de ennek oka van. Egy bicska ugyanis sokféle helyzetben használható és segíthet. Egy erős markolattal és körülbelül tíz centiméteres pengével rendelkező kés az ideális, amihez egyéb kiegészítők, például konzerv- és üvegnyitó, fogpiszkáló vagy dugóhúzó és csipesz tartoznak.

Mire használható a kés utazás közben:

  • Kinyitni az élelmiszerek csomagolását
  • Ételt felvágni
  • Gombát vágni
  • Kötelet vágni
  • Utat vágni
  • Önvédelemre