Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

A leggyakoribb grillezési hibák

2023-07-18 15:30

Hamarosan itt a nyár, és eljön az idő, hogy a szabadban töltsük szabadidőnket a barátokkal és a családdal. Az ilyen összejöveteleken gyakran a grillezésé a főszerep, ami a magyarok körében az egyik legnépszerűbb nyári tevékenység. Minden évben új grillsütők kerülnek a magyar kertekbe és erkélyekre, amelyeket új tulajdonosaik megtanulnak kezelni, hogy a legjobb grillkülönlegességeket készíthessék el rajtuk.

Pohoda při grilování
Lángon grillezett hús

Azonban nem mindenkinek van tehetsége a főzéshez és bizonyos esetekben még ha nagy erőfeszítéseket is tesz az étel grillen való elkészítése során, előfordulhat, hogy bizonyos dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan azt elképzelte. Ezért érdemes egy kicsit tudni a leggyakoribb grillezési hibákról és azok elkerüléséről, mielőtt az első ételt a grillre helyezi.

Vigyázzon a hőre és a lángokra

Ahhoz, hogy a grillen elkészített ételek kellően termikusan feldolgozottak és egyben ízletesek legyenek, ismerni kell a grillezési hőmérséklettel kapcsolatos körülményeket az Ön grillezőjén. Számos különböző típusú grill létezik, és működésük során eltérő hőmérsékleti jellemzőkkel rendelkeznek.

Míg az elektromos és gázsütők a megfelelő kapcsoló elfordítása után gyakorlatilag azonnal készen állnak a használatra, addig a szénsütőknél mindig meg kell várni, amíg az egész grill kellően felmelegszik. Ha nem vár, és a parázs meggyújtását követően azonnal a grillre rakja a nyársat, steakeket, zöldségeket és egyéb finomságokat, könnyen megtörténhet, hogy a vastagabb húsdarabok szélein ropogósnak és késznek tűnnek, de akkor is alulsültek belül. Ezért amikor faszén grillen készít ételt, mindig várjon körülbelül 20 percet, hogy a grill a grillezéshez szükséges hőmérsékletre melegedjen. Érdemes grillhőmérővel ellenőrizni, hogy belülről kellően meleg legyen a hús.

A faszénen történő grillezés során természetesek a lángok, de grillezéskor ne legyen állandóan láng felett az étel. Különösen akkor, ha nagy mennyiségű zsírt tartalmazó húst süt, ez a lecsepegő zsír hirtelen és erős lángokat okozhat. Tehát ha tudja, hogy zsíros húst fog grillezni, használjon teflon alátétet grillezéshez, hogy a húsból származó zsír ne csöpögjön közvetlenül az alatta égő lángokra.

Grilované maso v plamenech
Lángon grillezett hús

A grillezéshez elő kell készülni

Még mielőtt megérkeznek a vendégek a grillezéshez, minden hozzávalót, edényt és kelléket gondosan elő kell készíteni, hogy ne kelljen grillezés közben keresgélni vagy hazaszaladni érte. Nyugodtan készítse el előre a bevásárlólistát, amelyen a szükséges élelmiszereken kívül nem hiányozhatnak a fogyóeszközök, például  papírtálcák  vagy szalvéták.

A megfelelő és helyesen használt eszközök mindent megkönnyítenek

Annak érdekében, hogy a grillezés során mindig a legjobb élményt nyújthassa, használja a megfelelő felszerelést és kövesse az alapvető higiéniai előírásokat. Az emésztési zavarok elkerülése érdekében mindig ügyeljen arra, hogy milyen eszközzel érinti meg a nyers húst. Két grillfogóval kell rendelkeznie – az egyik a nyers hús kezelésére, a másik pedig a kész steakekhez és egyéb hőkezelt ételekhez. Ez biztosítja, hogy a nyers húsból származó baktériumok, amelyek feldolgozatlan formában jelen lehetnek rajta, ne kerüljenek az elkészített ételre. 

A grillezés kényelme és biztonsága érdekében célszerű saját, közvetlenül erre a célra kialakított  grillező eszközökkel rendelkezni.

Pohoda při grilování
Nyugalom grillezés közben

Szánjon időt a grillezésre

Különféle balesetek történhetnek, ha fel akarjuk gyorsítani a dolgokat. Ha a grillezés mellett dönt, akkor legyen elég ideje az egész folyamatra. A sietségben előfordulhat, hogy figyelmetlensége miatt megégeti magát. Ha a grillezett ételt a grillről való levétel után azonnal feltálalja és felvágja, lemarad az ízélményről, amit egyébként elérne, ha a grillről levétel után kb. 10 percig mindent pihentetne. Ennek az eljárásnak köszönhetően például egy steak összeáll és nem szivárog ki annyi zsír a vágás után. 

A grillt meg kell tisztítani

Élvezte a mai grillezést, de már alig várja, hogy lefeküdhessen egy nehéz nap után? De előtte érdemes átgondolni a grillsütő alapos megtisztítását még melegen. Másnap, miután kihűlt, a tisztítás már nem olyan egyszerű. Mindenesetre, még ha rögtön neki is áll megtisztítani a grillrácsot, néha előfordulhat, hogy a grillrácsra olyan erősen ráragad egy-egy szennyeződés és zsír, hogy meleg vízzel és tisztítószerrel sem lehet eltávolítani. Ilyenkor érdemes beszerezni egy grillsütő- és rácstisztító követ a grill tisztításához, ami hatékonyan távolítja el a grillrácsról a zsírt és az odaégett szennyeződéseket.

Grilování
Grillezés

Hogy készítsük elő a csirkét grillezéshez?

Többféle módon is bepácolhatja a csirkét grillezés előtt, hogy sütés után a lehető legjobb ízt kapja. Népszerű lehetőség a csirke pácolása joghurtban vagy kefirben, mivel az ezekben az élelmiszerekben található enzimek könnyen lebontják a húsban lévő fehérjéket, így jobb állagot kapunk a grillezéshez.

A csirkehús előkészítésének ez a módja azonban nem az egyetlen lehetőség, amelyet alkalmazhat. A csirke akkor is remek ízű lesz, ha valamelyik kifejezetten erre a célra készült barbeque szószban pácoljuk.

Omáčka Barbecue Old No.7 Original
Barbeque szósz Old No.7 Original

Hogyan válasszunk grillezőt?

Manapság számos különböző grillező létezik a piacon. Néhány ember számára nem egyszerű, hogyan válasszon olyan grillsütőt, amely pontosan megfelel az igényeinek. A három legnépszerűbb és legkelendőbb grilltípus közül választhat - elektromos, gáz- és faszén grill. Minden grilltípusnak megvannak a maga erősségei és gyengeségei, amelyeket tudnia kell, mielőtt megérkezik az üzletbe, hogy egy adott terméket válasszon. 

Grilovací mřížka na ryby Fisket
Fisket grill halak számára

Hogyan készüljünk a grillezésre?

Grillezéskor nem csak magára a grillre lesz szükésgünk. Főleg, ha gyakrabban, akár évente többször is tervezünk grillezni, célszerű erre az alkalomra olyan felszereléssel rendelkezni, amely bár általában nem feltétlenül szükséges, de megkönnyíti a grillen történő ételkészítés teljes folyamatát.  

Tehát ha a legjobbat szeretné a vendégeinek, akkor legyen olyan grillező felszerelése, mint például a grillező készlet tokbangrillezős hálós tasak  vagy grillrács halakhoz. Természetesen vannak  papír- vagy  alumínium tálcák is, amelyeken tálalhatjuk grillkülönlegességeinket.

Sada náčiní na grilování v kufříku
Grillezőeszköz készlet tokban

Hogyan tegye különlegessé a grillezést?

A grillezés nem csak közvetlenül a grillen elkészített ételekről szól. A meghitt hangulatot minőségi italok emelik, melyek hűsítik szomját a grill ételkülönlegességek után. Klasszikus ital a sör, de nem kell feltétlenül dobozból vagy üvegből inni. Stílusosabb megoldás az otthoni sörcsap használata, amely emeli az egész rendezvény hangulatát. Az emberek általában este grilleznek, ilyenkor kellemes nézni a tűz pislákoló lángját. Ha például elektromos grillen fog grillezni, úgy érezheti, hogy meg van fosztva a megfelelő grillezési hangulat ezen részétől. Ezt azonban a lángokat imitáló izzó segítségével tudja pótolni.

Domácí výčep na pivo
Otthoni sörcsap