Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

Hogyan válasszunk párásítót?

2023-07-05 13:30

Az otthoni párásító jótékony hatással lehet az egészségre. Ha száraz a levegő otthon, egészségügyi problémák jelentkezhetnek, mint például köhögés, torokkaparás, légúti fertőzések, száraz bőr és még sok más. A párásítónak köszönhetően optimális klímát és kellemes környezetet lehet biztosítani a lakásban.

Mi az a párásító?

Egy párásító egyszerűen növelheti a levegő páratartalmát. Az optimális páratartalom 40-60%. Főleg a téli hónapokban azonban jóval alacsonyabb, mivel a fűtés és az elégtelen szellőzés miatt csökken.

Egyes belső terekben azonban az alacsony páratartalom hosszú távú probléma, ezért érdemes párásítót vásárolni. Ez a kis eszköz nagyon hatékony lehet. Fontos azonban bizonyos szabályok betartása, ha a párásítót helytelenül használják, éppen ellenkezőleg, fennáll a légzési problémák súlyosbodásának veszélye, baktériumok és egyéb kórokozók fejlődése – a túl magas páratartalom is káros lehet.

Zvlhčovač vzduchu Mini Aroma Diffuser - borovice
Párásító Mini Aroma Diffuser - fenyő

Milyen párásítók léteznek?

Az ideális modell kiválasztása nem éppen egyszerű. Sok lehetőség van. Az eszközök a párásítás módjában különböznek egymástól, de változatos kivitelben is kaphatók.

Alapvetően a párásítók feloszthatók:

  • ultrahangos,
  • gőzölő,
  • hideg gőz.

A különbség elsősorban a fogyasztásban és a levegő párásítási módjában van.

Ezenkívül fontos eldönteni, hogy vezeték nélküli eszközt szeretne-e, vagy nem bánja, ha elektromos forráshoz kell csatlakoztatnia.

Végül, de nem utolsósorban választhat aromadiffúzorral kombinált párásítót is. Nemcsak egészségesebb klímát biztosít a belső térben, hanem kellemes illatának köszönhetően hangulatossá is teszi a környezetet.

Ultrazvukový LED zvlhčovač vzduchu s aroma difuzérem
Ultrahangos LED párásító aromadiffúzorral

A párásítók paraméterei és mire kell figyelni a választásnál

Bármelyik fajtát is választja, mindig fontos megfigyelni néhány alapvető paramétert. Ezek segítenek kiválasztani az ideális eszközt, amely megfelel az Ön igényeinek.

Teljesítmény

A párásítási teljesítményt ml/h-ban adjuk meg. Ez az ábra azt mutatja, hogy a párásító mennyi gőzt képes létrehozni egy óra alatt. Ha nagyon alacsony a páratartalom otthon, célszerű befektetni egy erősebb modellbe.

A megfelelő teljesítmény azonban a helyiség méretétől is függ.

  • Kisebb helyiségekben, például hálószobában (max. 15 m²), elég a minimális teljesítmény 200 ml/h.
  • Legfeljebb 30 m²-es helyiségekhez válasszon legalább 350 ml/h kapacitást.
  • Nagyobb, 70 m²-es terekhez legalább 550 ml/h kapacitást válasszon.

Ugyanakkor figyelembe kell venni a mennyezet magasságát és a levegő hőmérsékletét is.

Zajszint

Különösen a hálószobában fontos, hogy a lehető leghalkabb berendezést válasszuk. Ha az alacsony zajszint prioritást élvez, válasszon a leghalkabb ultrahangos párásítók közül. Éppen ellenkezőleg, a gőzösek a legzajosabbak. Minden esetben figyeljen egy adott paraméterre - a zajra, dB-ben megadva. A csendes modellek 20 dB körüliek. A 40 dB feletti modellek viszonylag zajosak.

Energiafelhasználás

Az energiafogyasztás fontos paraméter, mivel a párásítók általában hosszú ideig működnek, így befolyásolhatják a költségvetést. Általánosságban elmondható, hogy az ultrahangos párásítók a legalacsonyabb fogyasztásúak. Éppen ellenkezőleg, a gőzmodellek a legmagasabbak. Azonban mindig kövesse az adott modell paramétereit, a fogyasztás wattban (W) van megadva.

A párásítás elve

A legegyszerűbb technológia a gőz-párásító. Megtölti vízzel és a fűtőelemnek köszönhetően a víz elpárolog és forró gőz keletkezik. Ezután keveredik a levegővel, amint eléri a megfelelő hőmérsékletet, kikerül a helyiségbe.

A második típus az ultrahangos párásító. Speciális rezgőtestet használ, az úgynevezett oszcillátort. A magas frekvenciának köszönhetően apró cseppek keletkeznek a vízből. Ez finom ködöt hoz létre, amely a készülékből kilép a helyiségbe. Oda kell figyelni a víz tisztaságára és rendszeres cserére - különben a tartályban lévő pangó vízben kórokozók szaporodhatnak.

A harmadik alapelv a víz hideg párologtatása. Ez hasonló a természetes párolgáshoz a természetben – és ezért nagyon előnyös. Nem áll fenn a levegő túlpárásodásának veszélye. Nem látható gőz jön ki a készülékből - a nedvesség szétszóródik a levegőben. Ebben az esetben is fontos a víz tisztasága.

A víztartály térfogata

A tartály térfogata meglehetősen változatos az egyes párásítók esetében. Néhány száz milliliteres kis tartállyal rendelkező modellek kaphatók. Találhatunk azonban nagyméretű modelleket is, amelyek kapacitása akár több liter is lehet. A fő különbség az, hogy milyen gyakran kell feltölteni a vizet - nagy tartályok esetén elegendő naponta vagy kétnaponta feltölteni.

Mini ultrazvukový zvlhčovač vzduchu
Mini ultrahangos párásító

Ajánlott párásítók

Az ideális párásító kiválasztása nagyon egyéni. Ez függ a belső levegő páratartalmától, a helyiség méretétől és egyéb paraméterektől

Nagy népszerűségnek örvend a diszkrét ultrahangos párásító, amely kis méreteivel és érdekes kialakításával tűnik ki. Aromadiffúzorként is használható

A stílusos fa kialakítású mini párásítók és diffúzorok is jól mutatnak. Választhat fenyő vagy dió stílusú párásítót.

Érdekes lehetőség a vezeték nélküli párásító, amely 3 funkciót kínál:

  1. Párásítja a levegőt,
  2. aromadiffúzorként működik,
  3. vezeték nélküli töltőként is használható.

Így rugalmas kiegészítője lehet otthonának vagy irodájának.

Zvlhčovač vzduchu s aromadifuzérem
Párásító aromadiffúzorral

Gyakori kérdések

Milyen víz való a párásítóba?

A legtöbb párásítóhoz a szokásos csapvíz is elég. Azonban előfordulhat probléma, ha kemény a víz - ilyenkor vízkő rakódik le a készülékben. Ezért használhat desztillált vagy lágyított vizet, de legalább forralt vizet.

Hol helyezze el a párásítót?

A készüléket bármilyen helyiségben elhelyezheti, ahol párásítani szeretné a levegőt. Leggyakrabban a hálószobában vagy a nappaliban töltjük a nap nagy részét. Helyezze a párásítót a talajra vagy más olyan felületre, ahol elegendő szabad hely van körülötte.

Hogyan segít a párásító?

A száraz levegő gyakran egészségügyi problémákat okoz, például száraz, irritáló köhögést, orrfolyást és egyéb légzőrendszeri problémákat. Száraz bőr, repedezett ajkak stb. is előfordulhatnak. A levegő párásítása megelőzi ezeket a problémákat. Egy kis eszköz növelheti a páratartalmat, és így kellemesebbé teheti a levegőt.

Hogyan párásítsuk a levegőt a hálószobában?

Ha párásítani szeretné a hálószoba levegőjét, válasszon egy csendes és hatékony készüléket, az ultrahangos párásító az ideális. Ezután csak helyezze a földre. Legyen óvatos a nedvességre érzékeny tárgyakkal – parkettával, festményekkel és egyéb anyagokkal, amelyek megsérülhetnek, ha közvetlenül a párásítóból nagyobb páratartalomnak vannak kitéve.

Milyen gyakran használja a párásítót?

A párásító használatának gyakoriságához ismerni kell a helyiség páratartalmát. Egyes készülékek mérik a páratartalmat, de használhatunk egyéb eszközöket is. Ez alapján lehet tudni, hogy a párásítót be kell-e kapcsolni. Ha nagyon alacsony a páratartalom, akkor érdemes a készüléket nappal és éjszaka is működtetni.