Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

Hogyan válasszunk túrahátizsákot

2023-08-09 09:30

A hátizsák minden utazás elengedhetetlen kelléke! Akár egy hétvégi séta a családdal, akár egy több napos kirándulás, hátizsák mindig minden eseben szükséges, ezért fontos a megfelelő kiválasztása. Íme néhány tipp, amelyek segítenek megtalálni a tökéletes hátizsákot a kiránduláshoz.

Jak vybrat outdoor batoh

Hátizsák kiválasztása méret szerint

Hogyan válasszunk kültéri hátizsákot? Ebben a cikkben megtalálja a válaszokat.

A turisztikai hátizsákok térfogatuk szerint három alapvető kategóriába sorolhatók. Ezért fontos tisztázni a választás előtt, hogy egy kis hátizsák elég lesz-e egy délutáni természeti sétához, vagy több napos kirándulásokhoz keresünk hátizsákot. A magunkkal csomagolt eszközök mennyisége és összetétele logikusan összefügg az otthontól távollétünk hosszával.

Výběr batohu podle velikosti

Egy napos kiránduláshoz 30 liter körüli űrtartalmú hátizsákok is elegendőek. A 40-55 literes űrtartalmú hátizsákok ideálisak többnapos túrákhoz, amelyek során kint alszik az ember, és egyben érdemes magunkkal vinni étel- és italkészletet. Egy hetes és hosszabb túrákhoz, amelyekhez nagy mennyiségű felszerelés, étel vagy ital szükséges, 60 liternél nagyobb űrtartalmú hátizsákok ajánlottak.

Ne tévessze meg, hogy a feltüntetett kapacitás nem mindig felel meg a ténylegesen felhasználható kapacitásnak. Például a megerősítések vagy a hátsó szellőzés helyet foglalhatnak. Ezért a választás során alaposan meg kell vizsgálni a hátizsákot az üzletben. Csak így ellenőrizheti, hogy a zsebek belső elrendezése megfelel-e Önnek.

A hátizsák felszerelése

Zsebek

Ideális esetben a hátizsák belső és külső zsebeket is tartalmaz, különböző zárómechanizmusokkal. Mindenképpen értékelni fogja azt a zsebet, amelyhez a fő rekesz kinyitása nélkül is hozzáférhet. Kellő rugalmasságúnak és térfogatúnak kell lennie ahhoz, hogy akkor is használható legyen, ha a hátizsák teljesen tele van. Nagyon praktikusak az oldalzsebek, amelyekben egy üveget tárolhatunk, illetve a derékövben egy kisebb, telefon tárolására ideális tasak is nagy előnyt jelent.

Rekeszek

A belső tér felosztása inkább a nagyobb kapacitású modellekre vonatkozik. Vannak, akik megelégszenek két külön rekesszel, mások inkább egy központi rekeszben tárolják a dolgokat. Sok hátizsák opcionálisan zárható válaszfalat kínál, amely lehetővé teszi az úgynevezett piszkos és tiszta részek elkülönítését. A piszkos rész így hálózsák vagy piszkos illetve vizes ruhák tárolására alkalmas.

Hosszabbító

A nagyobb térfogatú hátizsákoknál általában gyengébb anyagból készült hosszabbító található, mint a hátizsák teste, közvetlenül a főrekesz alatt. Zsinórral történő összehúzással tudjuk a főrekeszt lezárni. A bővítés tartalék helyet biztosít számunkra, ha a hátizsákban nagyon sok minden van.

A hátizsák hátulja

Ennek kellően párnázottnak kell lennie, hogy ne nyomja a hátat. Ezenkívül funkcionális szellőzéssel kell rendelkeznie (valamint derékövvel vagy vállpántokkal). Ehhez prolist, hálót vagy légáteresztő anyagot használnak. Ugyanakkor a háti részt megfelelően meg kell erősíteni, hogy a hátizsák súlyát jól eloszlassa és megtartsa formáját. Ez a rész általában fémrúdból (többnyire acélból vagy alumíniumból) vagy műanyag lemezből áll, de készülhet hálóból vagy habból is. Főleg nagyobb hátizsákoknál kívánatos, hogy a hátrész állítható legyen

Mellkaspánt

Állítható magasságú és hosszúságú legyen, és biztosítsa a vállpántok megfelelő „illeszkedését”. Ne korlátozza a légzésünket és ne szorítson bennünket. Ennek pántnak a csatjára néha sípot rögzítenek.

Övpánt

Helyesen beállítva tehermentesítenie kell a hordozópántokat, és így meg kell akadályoznia, hogy a hátizsák egyik oldalról a másikra billegjen, vagy előredőléskor leboruljon. Ennek köszönhetően a súly egy részét átvisszük a medence területére, és így tehermentesítjük a vállakat. Könnyen és gyorsan beállíthatónak kell lennie. A hossza gyakran a viselt rétegek számától függően változik. Csatjának tökéletesen illeszkednie kell, nem szabad kinyílnia, magától kilazulnia. A vállpántokhoz hasonlóan szélesnek, párnázottnak kell lennie, és még akkor is meg kell tartania formáját, ha a hátizsák teljesen meg van rakva. Előny lehet, ha az övön vannak zsebek, amelyekbe belefér például egy mobiltelefon.

Vállpántok

A hátizsáknak ez a legmegterheltebb része, ezért ezek kidolgozása alapos, a hátizsákhoz való csatlakozás pedig pontos. A nagyobb hátizsákoknál a hosszuk beállításán túl különösen fontos a hátizsák súlypontjának beállítása (ún. egyensúlyi beállítások).

Hátizsákok tevékenység szerint

Hátizsák egynapos eseményekhez - Daypack

Már a névből is könnyen kitalálható, hogy ez a hátizsák főleg egynapos kirándulásokra alkalmas. Gyakran használják iskolába vagy munkába. A Daypack rendelkezik egy rendszerezővel a ceruzák, tömbök, dokumentumok és elektronikai cikkek számára. Párnázott zsebbel rendelkezik egy tablet vagy laptop számára. Számos modern eszköz rövid akkumulátor-élettartamának köszönhetően léteznek integrált táprendszerrel vagy memóriatárolóval ellátott hátizsákok.

Batoh pro denní akce - Daypack

Túrahátizsák egynapos kirándulásokhoz vagy túrákhoz

A túrához olyan alapvető dolgoknak, mint a ruhák, italok és harapnivalók, el kell férniük a hátizsákban. Általában szellőző hátrendszerrel és kényelmes vállpántokkal vannak felszerelve, a deréköv csak heveder lehet. A hátizsák több zsebbel van felszerelve, beleértve az elasztikus zsebeket (zsebek a kesztyűknek, a sapkának vagy az üvegnek), egy esőkabátot a hátizsákhoz, valamint egy camelback-hez való rögzítést és kimenetet. Egyes hátizsákok túrabotok vagy jégcsákány szállítására alkalmas rendszerrel is fel vannak szerelve

Hátizsák hétvégére

A hátizsákban elfér az egész hétvégére szükséges felszerelés, például tartalék ruha, cipő vagy higiéniai cikkek. Egy ilyen utazáshoz készült hátizsáknak tartalmaznia kell egy hátmerevítőt, egy mellkaspántot, egy derékövet és egy egyensúlyi pántot. A tárgyak tárolásának kényelmét növelik a különféle kívülről elérhető zsebek . A deréköv zsebének optimálisan elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy elférjen benne egy mobiltelefon vagy fényképezőgép.

Hátizsák hétvégi kirándulásokhoz

A hátizsáknak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy elférjenek a legszükségesebb kellékek a kint alváshoz, például sátor, hálózsák, matrac, főzőedények, élelmiszerek és tartalék ruhák. Egy ilyen hátizsáknak kifinomult és állítható hordozórendszerrel és lehúzható hevederekkel kell rendelkeznie a rakomány stabilizálására, és előnyt jelentenek a különálló kamrák a könnyebb pakolás érdekében. Nagyon jól jön még egy tágas fedél zsebekkel, egy bot, szőnyeg vagy jégcsákány tartására szolgáló rendszer és egy esőkabát a hátizsákhoz.

Batoh na víkendové výpravy

Hátizsák több napos átkeléshez

Hátizsákunkban több napra elfér a legszükségesebb, azaz hálózsák, sátor, matrac, ruha, étel és főzőeszközök. A hordozórendszernek a lehető legjobbnak kell lennie, hogy pontosan és kényelmesen illeszkedjen a háthoz. Az egész utazás során a hátizsákot sokszor ki- és újra be kell csomagolni, ezért napközben is minden fontos dologhoz hozzá kell férni. Előnye a két bemenet, a hosszabbító és a tágas fedél (ami levehető), zsebekkel és oldalzsebekkel. A két részre osztott főkamra növeli komfortérzetünket be- és kicsomagoláskor.

Batoh na vícedenní přechody

Mászó vagy hegymászó hátizsák

A hegymászó hátizsákban mindenképp férjen el egy kötél, elsősegélynyújtó készlet, ital, étel vagy tartalék ruha, ha valami történne velünk. A hátizsáknak vékonynak kell lennie, hogy lehetővé tegye a mászást. Kivehető deréköv karabineres hurkokkal is jól jön..

Hátizsák kiválasztása térfogat szerint

Kis hátizsákok

Alkalmasak rövidebb vagy kevésbé megerőltető tevékenységekhez, ahol nem kell sok ruhát és felszerelést magunkkal vinnünk.

Malé batohy

a kis hátizsákok előnyei

  • alacsony súly
  • kevesebb helyet foglalnak
  • alacsony áron beszerezhető
  • többnyire kézipoggyásznak is alkalmas

a kis hátizsákok hátrányai

  • a hátsó rendszer kisebb beállítása
  • kevesebb dolog fér el benne

Közepes hátizsákok

Rövidebb utak vagy "könnyebb" kirándulások során használják. Alacsonyabb tesfelépítésűek vagy hölgyek számára készült, nagy hátizsákok alternatívájaként is alkalmasak.

Střední batohy

a közepes hátizsákok előnyei

  • több dolog fér el bennük, mint kis hátizsákokban
  • univerzálisabbak
  • a kis hátizsákokhoz képest kifinomultabb és gyakran állítható hátrendszer
  • nagyobb variálhatóság a belső térben, mint a kis hátizsákokban

közepes hátizsákok hiányosságai

  • nagyobb súly a kis hátizsákokhoz képest
  • általában magasabb ár, mint a kis hátizsákoknál

Nagy hátizsákok

Igazi hatékonysága csak akkor jelentkezik, ha hosszabb túrákon találjuk magunkat. Általában ezek a legkifinomultabbak a hátsó rendszerek tekintetében, hogy sokkal nagyobb mennyiségeket és terhelést bírjanak.

Velké batohy

a nagy hátizsákok előnyei

  • a legtöbb dolog elfér benne
  • a legnagyobb terhelhetőség
  • a legkifinomultabb és leginkább állítható hátrendszer
  • a belső tér legnagyobb variálhatósága

a nagy hátizsákok hátrányai

  • a legnagyobb súly
  • általában a legmagasabb beszerzési költségek
  • sok helyet foglalnak el

A hátizsák ajánlott tulajdonságai

Szellőzés

Egyes hátizsákok hálós, felfüggesztett hátlappal rendelkeznek. Megakadályozza a hátizzadást, ami a belső keretes hátizsákokra jellemző. A hátizsákok sztreccs hálós párnázással is fel vannak szerelve. Ez egy trambulin-szerű kialakítás, ahol a keretcsomagot a háttól néhány centire hordják, ami ehelyett egy magasan lélegző hálóként működik. A többi hátizsákot ezután szellőzőcsatornákkal látják el a hátsó panelen, amelyeket kéményeknek is neveznek.

Keret típusa

  • Hátizsákok belső kerettel

    • Manapság a legtöbb hátizsák úgynevezett belső kerettel van felszerelve, amely átöleli a testet. Általában úgy tervezték, hogy egyenetlen terepen se legyen gond a stabilitással, és különféle tehertartó technológiákkal látták el, amelyek megpróbálják a súlyt a csípőre is átvinni.
  • Hátizsákok külső kerettel

    • A keret általában kovácsolt alumínium a külső részen. Mivel a keret túlnyúlik a táskán, ez a fajta hátizsák megfelelő választás lehet olyan helyzetekben, amikor nehéz és szabálytalan terheket cipel, mint például egy túlméretezett sátor vagy egy felfújható kajak. Többek között a külső kerettel ellátott hátizsákok jó szellőzést és számos lehetőséget kínálnak a felszerelések rendezésére.
  • Keret nélküli hátizsákok

    • A könnyű utazást kedvelők választhatnak egy kis keret nélküli hátizsákot vagy egy hegymászó hátizsákot, ahol a váz levehető, így nem kell a súlyt cipelnie. A keret nélküli hátizsákok azonban sokkal kevésbé kényelmesek nehéz terhek szállítása közben.

Nélkülözhetetlen zsebek

  • Zsebek a derékövön

    • Ezek a zsebek tökéletesek rágcsálnivalóknak, édességeknek, mobiltelefonnak vagy GPS-nek. Megtalálja, amit keres kényelmesen, anélkül, hogy meg kellene állnia vagy le kellene vennie a hátizsákját.
  • Oldalsó zsebek

    • A hátizsákok leggyakrabban elasztikus oldalzsebekkel rendelkeznek. Ezek a zsebek tökéletes helyet biztosítanak egy vizes palack tárolására a gyors hidratálás érdekében. Szandál tárolására is alkalmas. Nincs is jobb annál, mint a táborba érkezéskor levenni a túracipőt és felvenni a szandált. Természetesen ez nem érvényes, ha hidegben vagy hóban túrázunk.
  • Elülső zsebek

    • Legyen szó egy nagy elülső cipzáras zsebről vagy egy csattal záródó zsebről, ez egy tökéletes hely egy térkép vagy egy száraz kabát tárolására. Néhány elülső zseb kisebb belső zsebekkel is rendelkezik a rendszerezés érdekében. Vannak, amelyek vízálló anyagokból készülnek, és úgy tervezték, hogy elkülönítsék a nedves felszerelést a száraz felszereléstől.
  • Fedő zsebek

    • Egyes hátizsákok fedelén zsebek találhatók. Ezek a zsebek általában meglehetősen kicsik, és kis vagy lapos tárgyak tárolására szolgálnak. Ez egy nagyszerű hely egy sapka vagy kesztyű tárolására, ha hűvösebb időben utazik.

Esőkabát

Ha az utazás során elkap az eső, ajánlatos ha van nálunk esőkabát. A vászoncsomagolások belsejét általában vízálló bevonattal látják el, de a gondot a varratok és a cipzárak jelentik, amelyeken át tud szivárogni a víz. Még a szövet külső oldala is képes elnyelni egy bizonyos tömegű vizet esőben.

Egy lehetséges alternatíva a vízálló tasakban lévő belső csomagolás. A könnyebb tasak jobb választás lehet szeles időben, mivel az erős széllökések azonnal letépik az esőkabátot a hátizsákról.

Pláštěnka

Hogyan próbáljunk ki egy hátizsákot

  1. Becsülje meg a hát hosszát, és próbálja beállítani.
  2. A tesztelt hátizsákot megfelelően meg kell tölteni. Férfiaknál a hátizsák alsó részét könnyű, terjedelmes tárgyakkal kell ellátni, a nehéz tárgyakat pedig lehetőleg a súlypont felé, azaz hát felé kell irányítani. A nők számára jobb, ha nehezebb dolgokat tesznek a hátizsák alsó harmadába, és minél magasabbra csomagolni a kisebb súlyú tárgyakat.
  3. A fej mögötti hurkot és a pántot megfogva vesszük fel a hátizsákot. Hordszíjak ki vannak engedve.
  4. Először becsatoljuk a kétpontos övet. Ideális esetben a középpontjával a csípőcsontokon kell ülnie, hogy a súly egy részét hatékonyan átvigye az alsó test vázára, amely ideális, ha a súlynak körülbelül a felét vagy annál többet hordozza.
  5. A vállpántok optimális hosszát is beállíthatja. Azt akarjuk, hogy ne nyomjamak, ne legyenek túl szorosak vagy túl lazák, és ne nyessék ki a bőrt.
  6. Húzza meg enyhe feszességre az egyensúlyi hevedereket (az ernyőtől a vállak felé). A vállpántnak így egységes ívet kell képeznie a vállon. Ha valahogy megtörik, valószínűleg rosszul van beállítva a háthossz. Vegye le a hátizsákot, és állítsa be újra.
  7. Húzzuk meg mérsékelt feszességre az egyensúlyi pántokat (fentről a vállak felé). A vállpántnak ezután egységes ívet kell létrehoznia a vállunkon. Ha az ívünk bármilyen módon megtörik, valószínűleg a hátsó hossz rossz beállításában van a hiba. Ezért vegye le hátizsákját, és állítsa be újra.
  8. Miután úgy tűnik, hogy a hátizsák passzol hozzánk, fontos, hogy sétáljunk a hátizsákkal és vigyük egy darabig. Tesszük ezt azért, mert gyakran előfordul, hogy a hátizsák hosszan tartó cipelése kényelmetlenné válhat.
  9. Most, hogy minden kész, nincs más dolgunk, mint bátran megvenni a hátizsákot.

Mit csomagoljunk a túrahátizsákba?

A szokásos túrafelszerelésen kívül, mint például egy tartalék nadrág vagy leggings, egy első és második réteg felsőruházat, sok folyadék, nassolnivaló (pl. fehérje, ropi, dió) vagy egy utazási elsősegélynyújtó készlet, létezik számos kültéri felszerelés, amely jól jöhet kalandjai során. Mik is ezek?

A legjobb túrahátizsákok és egyéb nagyszerű túraeszközök

Ultra vékony felfújható matrac

Minél kompaktabb és könnyebb a felszerelés, annál jobb. És ez kétszeresen igaz egy hosszú túrára! Hosszabb kirándulásra készül, beleértve az éjszakát a természetben? A felfújható matrac kézenfekvő választás - leeresztve, szinte nem foglal helyet, és felfújva kényelmesen aludhat még az erdő közepén is. Kiegészül egy praktikus könnyű felfújható párnával is.

Szabadtéri hálózsák végszükség esetére

Soha nem tudhatja, milyen váratlan helyzetek várják a természetben. Ez a hálózsák használható alátétként, de rossz idő esetén is védelmet nyújt. A hálózsák rendkívül tartós anyagból készült, amely nem szakad el könnyen. Újrafelhasználható, tárolható és könnyen hordozható, így bármikor kéznél lehet.

Esőköpeny cipőre

A vizes cipő szinte a legrosszabb dolog, ami egy túra során történhet velünk. Az esőköpeny cipőre minden helyzetben biztosítja a kényelmet és száraz cipőt. Erős latexből készültek, így a cipők 100%-ban védettek a nedvességtől, kompakt méretüknek köszönhetően pedig könnyen elférnek pénztárcában vagy hátizsákban.

Zsebdrótfűrész vészhelyzet esetére

A meleg nagyon fontos dolog a természetben való túlélés szempontjából. Fontos, hogy a megfelelő eszközöket válasszuk ki, amelyekkel a fát elő tudjuk készíteni a tűzhöz, hogy minden helyzetben melegen tudjunk maradni. A drótfűrész széleskörű felhasználási körrel rendelkezik, ha kempingezésről, sátorozásról és egyéb szabadtéri tevékenységekről van szó. Vághat vele fát, műanyagot, fémet, akár jeget is. Kis méretének köszönhetően bármilyen kis hátizsákban vagy pénztárcában elfér.

RSONIC RS-2500 gázfőző

Az ételt menet közben főzni elég nagy kihívás lehet, ha esik az eső, nem nagyon fog bírni a tűzzel. A gáztűzhely remek segítség rossz időben is. Ez a fém testű utazási tűzhely automatikus piezo gyújtással rendelkezik, és RSONIC 3103 gázpatronokat használ üzemanyagként.

A cikket Jakub írta Önnek a Parforintert.hu-tól