Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

Hogyan válasszunk grillt: Útmutató a grill kiválasztásához

2023-06-05 11:00

Lassan közeledik a grillszezon. Így a tél után ideje üzembe helyezni a grillt. Ha azonban még nincs ilyen, de szeretne nyáron családjával vagy barátaival egy rendes grillsütő köré ülni, akkor érdekesnek találhatja ezt a cikket, amiben hasznos információkat tudhat meg az új kerti grill kiválasztásához és egyben megtudhat egy keveset a leggyakrabban használt grillező eszközökről, amelyek nem hiányozhatnak a grillezéshez szükséges felszerelésből.

Hogyan válasszunk kerti grillt

Mielőtt elkezdené egy adott grilltípus és -modell kiválasztását, gondoljon át néhány alapvető kérdést, amelyek szükségesek az Ön igényeinek leginkább megfelelő grill vásárlásához..

Ezért fontos tudni a válaszokat ezekre a kérdésekre:

  • Mennyi a költségvetés egy új grillre?
  • Hol és milyen gyakran tervez grillezni?
  • Milyen mennyiségű ételt szeretne elkészíteni a grillen?

Rengeteg különféle nem csak kerti grill van, és az első grillét választó ember könnyen elveszhet a nagy kínálatban, ha nem tudja pontosan mit keres és mire van szüksége. 

Válassza ki a grillezőt ezeknek a paramétereknek megfelelően

Amint betér az üzletbe, vagy elkezdi böngészni a webáruházak kínálatát, tudnia kell, hogy elsősorban a méretre, anyagra és hőforrásra vonatkozó adatokat érdemes szemügyre venni. Ma már nem kell tüzet gyújtani grillezéskor, vannak más változatok is, amelyek nem bocsátanak ki füstöt a grillsütőből, ami néha elég kellemetlen lehet. Főleg, ha lakásban élünk, és nincs kertünk vagy más kültéri grillezésre alkalmas helyünk, nem lenne a legjobb választás a szénsütő beszerzése. Ilyenkor jobb megoldásnak tűnik az elektromos grillsütőhöz nyúlni. Az elektromos grill segítségével beltérben vagy az erkélyen is grillezhet. 

Valaki azonban azzal érvelhet, hogy az elektromos grillen történő ételkészítésnek nincs meg az atmoszférája. Ha nagy kertje van, akkor a gázgrill és a szénsütő is szóba jöhet. Azonban ezeknél a megoldásoknál figyelembe kell venni, hogy minden grillezéshez szükséges lesz begyújtóst beszereznie. 

A grillsütőket általában különféle tartozékokkal szállítják, amelyek az ételkészítési folyamat megkönnyítésére szolgálnak. Ezért érdeklődjön az iránt, hogy magán a grillen kívül mit kap a csomagban. Például, ha szénsütőt választ, néhány eladótól ingyen kap egy zacskó szenet.

Hogyan válasszunk elektromos grillsütőt

Az elektromos grillsütők vitathatatlan előnyei közé tartozik az egyszerűségük és az a lehetőség, hogy gyakorlatilag bárhol használhatók, ahol van áram. Ezenkívül, a szilárd tüzelésű készülékekkel ellentétben, lehetővé teszik a hőmérséklet azonnali szabályozását az ételkészítés során, amikor szükség van rá. 

Az elektromos grillsütők általában két fő változatban kaphatók - az asztali és az állványos konstrukciót. Ha az asztali gépet választja, akkor egy nagyon kompakt készülékre számíthat, amely nem foglal túl sok helyet. Kifejezetten alkalmasak kisebb adagok elkészítésére, mivel gyakran kisebb eszközökről van szó, amelyekben nincs olyan nagy terület a grillezéshez. 

Az elektromos grill kiválasztásakor elsősorban ezekre figyeljen:

  • grill felület anyaga
  • teljesítmény
  • típus
  • felszerelés
  • funkció

Az elektromos grilleknek 4 fő típusa van - kontakt, asztali, kültéri és raclette grill. 

A kontaktgrillek egyértelműen a legnépszerűbb választás a fogyasztók körében, mivel mindkét oldalon egyenletesen süthetik az ételeket. Ez azért lehetséges, mert két fűtőelemmel vannak ellátva, amelyek közé a grillezésre szánt étel kerül. Ez a fajta grill gyakorlatilag bármilyen étel elkészítésére alkalmas, a hústól a zöldségig. 

Az asztali grillek alkalmasak ételkészítésre közvetlenül a lakásban, vagy a teraszon. Egyszerűen csak helyezze őket az asztalra, dugja be őket, és már kezdheti is a grillezést. Annak ellenére, hogy ezek könnyen tárolható eszközök, gyakran meglehetősen nagy grillezőteret kínálnak, amelyen több ember számára készíthet ételt.

A kültéri grillsütők kültéri grillezésre alkalmasak, mivel alapesetben gyári állvánnyal vannak felszerelve, amelyre ráhelyezik őket. Így nem kell kihúzni egy asztalt vagy más felületet, amelyre a grillt helyezzük. Ez a fajta elektromos grill általában fedéllel is fel van szerelve, aminek köszönhetően gyorsabban elkészül az étel. 

A Raclette grillek abban különböznek a többitől, hogy van egy grillező felületük, ami több részből áll, így egyidejűleg külön-külön is elkészítheti a különböző típusú ételeket. Ezeket a serpenyőket gyakran használják például sajtokhoz vagy szószokhoz. 

Hogyan válasszunk grillt: Útmutató a grill kiválasztásához
Elektromos grill

Hogyan válasszunk gázgrillt

Az elektromos grillhez hasonlóan a gázgrill is forró és szinte azonnal sütésre kész. A hőmérsékletet működés közben is igény szerint szabályozhatja. Azonban abban különbözik az elektromos grilltől, hogy propán-bután palackokban tárolt üzemanyagot kell biztosítani. Ez előny és egyben egy kis hátrány is. A gázgrillezőt olyan helyeken is használhatja, ahol nincs áram, például nyaralókban. Azonban óvatosabbnak kell lenni, különösen a propán-bután palackok használata miatt, amelyeket megfelelő körülmények között és úgy kell tárolni, hogy semmilyen módon ne sérüljenek meg. 

A gázgrill kiválasztásakor ezekre figyeljen:

  • a grill egyes alkatrészeinek anyaga
  • megfelelő hőmérsékletszabályozás lehetősége
  • gázégők teljesítménye
  • felszerelés

Többféle kivitelben is beszerezhet gázgrilleket. Leggyakrabban gázgrillekkel, lávagázsütőkkel és RBS grillsütőkkel találkozhat..

A gáztöltelékes grillsütők nagyon kedveltek a vásárlók körében, elsősorban azért, mert a gázsütők legkompaktabb megoldása, amit magunkkal vihetünk például valahova a természetbe. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy egy ilyen grillnél alacsonyabb teljesítménnyel kell megelégedni, mivel általában csak egy égővel van felszerelve.

A lávagrill sajátossága, hogy a grillezéshez lávaköveket használnak, amelyek sajátos ízt adnak a készülő ételnek, ugyanakkor egyenletesen felmelegednek, megkönnyítve ezzel a grillezést. Jelentős hátránya azonban, hogy a köveket bizonyos idő elteltével cserélni kell, mert grillezés közben magukba szívják a zsírt, ami kellemetlen szagot okozhat, és befolyásolhatja az elkészített étel ízét.

Az RBS grillnek van egy jelentős előnye. És ez az égők helye a grill oldalain, szemben a klasszikus alul találhatóval. Ennek köszönhetően a húsról lecsepegő zsír nem közvetlenül az égőkre csöpög, így nem okoz kellemetlen szagokat és füstöt. Még akkor is, ha az égők a grill oldalain vannak elhelyezve, a fém vagy kerámia anyagának köszönhetően jobb a hőeloszlás.

A gázsütők hátránya lehet, hogy általában nehezebb tárolni, mint az elektromos grilleket, és több hellyel kell számolni a grill elhelyezéséhez, ha éppen nem használja. Lehet, hogy egyeseket a magasabb vételár is elriaszt, de ha gyakran használ gázsütőt, akkor olcsóbb lesz az üzemeltetése a szénsütőhöz képest. 

Hogyan válasszunk grillt: Útmutató a grill kiválasztásához
Grillezés gázgrillel

Hogyan válasszunk szénsütőt?

A faszén grill a legolcsóbb és egyben talán a legnépszerűbb grillezési megoldások közé tartozik. Az elektromos és gázsütőkhöz képest viszont van hátrányuk. Ez azt jelenti, hogy sokáig kell várni a grill felmelegedésére, ugyanakkor fát vagy brikettet kell a grillbe tenni, hogy a hőmérséklet ne csökkenjen. Ez azzal is összefügg, hogy nehéz szabályozni a hőmérsékletet, és nem lehet azonnal megváltoztatni a vezérlő elfordításával, mint az előző két típusú grillnél. 

Még ha az esetek többségében nem is kerül ennyibe egy új faszén grill vásárlása, akkor is számolni kell azzal, hogy minden grillezéshez elő kell készíteni megfelelő mennyiségű fát vagy brikettet. Az ilyen típusú anyag használatakor hamu és nagy mennyiségű szennyeződés is keletkezik, amelytől az egész grillet rendszeresen meg kell tisztítani.

Néhány faszén grill kis füstölőként is használható. A hús ilyen módon történő elkészítésekor hasznos, ha van saját vagy  beépített hőmérőnk a grillezéshez, aminek köszönhetően állandó áttekintése lesz a grillen belüli hús hőmérsékletéről

A szénsütő kiválasztásakor elsősorban ezekre figyeljen: 

  • szellőzés a megfelelő légáramlás érdekében 
  • beépített hőmérő jelenléte
  • grill burkolat típusa

Bár az elektromos és gázsütők előnyei nyilvánvalóak, vannak, akik a szénsütőket részesítik előnyben az étel különleges íze miatt, amelyet ezen a grillen sütve kapnak. 

Hogyan válasszunk grillt: Útmutató a grill kiválasztásához
Faszén grill

Nem csak otthon lehet grillezni

Fentebb elsősorban a klasszikus kerti grillekkel foglalkoztunk, amelyek gyakran robusztusak és nehezek. Ezért ez egy olyan eszköz, amelyet nem teljesen könnyű szállítani. Tudnia kell azonban, hogy a grillezésre is vannak olyan megoldások, amelyeket könnyedén magával vihet például akár utazásra is. Gyakorlatilag bárhol felállíthat egy ilyen utazó grillsütőt, és élvezheti a grillezést különféle nem hagyományos helyeken.

Utazáshoz különösen alkalmasak az utazó gázgrillek és a  szenes utazógrillek. Szerencsére lehet találni olyan grillmegoldásokat, amelyek nem igényelnek nagy helyet. Egy ilyen összecsukható grillt minden bizonnyal sok utazás szerelmese értékelni fog.

Hasznos grillezési kiegészítők fokozzák a grillezés élményét

Egyébként a grillezés nem csak magáról a grillről szól. Igen, ez a fő dolog, ami nem hiányozhat, de ha a grillezést egy magasabb szintre szeretné emelni, akkor érdemes beszerezni más felszereléseket és tartozékokat, amelyeket nem árt használni grillezés közben. 

Ahhoz, hogy igazi profinak tűnjön a grillkülönlegességek elkészítésekor, jól jöhet valamilyen grillkészlet. Ebben általában olyan eszközöket találunk, amik magukban a grillezésben segítenek, és miután az étel elkészítését befejeztük, ezek segítségével megtisztíthatjuk a grillt, hogy készen álljon a következő bulira.  A grillező eszközkészlet nem létszükséglet, de használata kicsit érdekesebbé teszi a grillezést.

A grillezett ételek mellé vagy után jólesik egy ízletes ital. A sör valószínűleg a leggyakoribb választás. Palackból, dobozból inni elég elterjedt dolog, mindenesetre stílusosabb megoldás lehet egy otthoni sörcsap, amelyből minden vendég akkor csapolhat majd, amikor akar. Az otthoni grillpartiknál ​​nem egy gyakori dolog, így biztosan nagy sikert arat vele. 

És mi lenne egy grillsütővel különleges pácokkal ízesített ételek nélkül? Ha szeretné az elkészített ételek ízét fokozni, ez egy biztos választás. Különféle ízű pácok léteznek, de a klasszikus pác mellett lehet egy kicsit kísérletezni, és kipróbálni például egy  édes-fűszeres pácot vagy egy mézes pácot.

Néha előfordul, hogy olyan ételeket szeretni sütni a grillrácson, amelyek a méretük miatt leeshetnek. Ez elkerülhető a teflon alétét grillezéshez használatával.

Hogyan tisztítsuk meg a grillt?

Ahhoz, hogy minden grillezést teljes mértékben élvezhessen, időt kell szánnia a grill tisztítására. Ezt azonnal meg kell tenni, amint a grill kihűlt. Minden típusú grillnél a rácsot vagy a grillfelületet alaposan meg kell tisztítani a zsírtól. Ugyanígy járjon el azzal a szerkezettel is, amely a grillezés során szennyeződött. A tisztítás elvégezhető általánosan beszerezhető eszközökkel, de ha különösen a grillrács erősen szennyezett, akkor megpróbálkozhat a grillsütő-és rácstisztító kővel, amely a nehezen eltávolítható szennyeződésekkel is megbirkózik. Faszén grilleknél a hamut is öntse ki, miután kihűlt.

Hogyan gyújtsunk be egy grillt?

Az elektromos és gázsütőknél nem kell feleslegesen várakoznia, és a megfelelő gomb elfordítása után azonnal grillezhet. Ha azonban szénsütőt fog használni, néha nehezebb lehet a megfelelő hőmérsékletre állítani. És ha a szájjal fújni a tüzet, hogy az begyulladjon, nem biztos, hogy mindenki számára kellemes. Érdemesebb egy grillfúvót beszerezni, ahol csak a fogantyút kell elfordítani és a kis turbina gondoskodik a tűz fújásáról.