Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

Tanácsok és tippek: Hogyan kell helyesen grillezni?

2023-05-26 12:00

Kezdődik a szezon, amit sokan alig várunk – a szabadtéri grillezés szezonja.

Mielőtt a húst a grillre tenné, érdemes megemlíteni néhány alapelvet, tanácsot és tippet a pácoláshoz és grillezéshez. A grillezés alatt az én esetemben az igazi grillezést értem, vagyis a klasszikus  faszénen való grillezést. Csak ez a grillezési mód adja meg a húsnak a megfelelő illatot és ízt. Természetesen nem utasítom el a gázsütőn való grillezést (gyors, erős, variálható és egyszerű), és az elektromos grillen való grillezést sem (gyors, erős, könnyű, erkélyre és otthonra is alkalmas)

Praktikus tanácsok grillezéshez

Nincs általános tanács arra vonatkozóan, hogy melyik húst (vagy zöldséget) meddig kell grillezni. Próbálkozni kell, ne rohanjon, és élvezze a grillezést. A túlmelegített grillen húst elégetni nem művészet, bár ez mindenkinek sikerül néha. Ellenkezőleg, ha túl sokáig hagyjuk a húst a grillen, az sem tesz jót a húsnak, kemény lesz és kiszárad. Én személy szerint először hagyom, hogy a hús megpiruljon az egyik, majd a másik oldalon. Ezt a hús színének változásával és azzal állapítom meg, hogy a húsnak "le kell válnia" a rácsról, azaz elég könnyen forgathatónak kell lennie. Utána kb percenként a másik oldalára fordítom a húst, hogy kellően megsüljön.

Tanácsok és tippek: Hogyan kell helyesen grillezni?
Grillezés a kertben

Megoszlanak a vélemények abban a kérdésben, hogy mikor sózzuk meg a húst, a grillre helyezés előtt vagy amikor a hús készen van. Valaki ezt szereti, valaki azt. Én személy szerint megsózom a húst, mielőtt ráteszem a grillre, hogy a sót a grillezés során a hús magába szívja, ezzel hagyok egy kis időt, hogy mélyebbre hatoljon a rostokba. Persze a kevesebb néha több. Hiszen ha kell, még a tányéron is megsózhatjuk. Az viszont más, ha sertés- vagy baromfi májat grillezünk, ebben az esetben a sózást hagyom a tálalásig, hogy ne keményedjen meg a máj.

Ha faszénnel grillez, készítsen elő elegendő szenet a grill méretének és a húsmennyiségnek megfelelően, hogy a hús egyenletesen süljön..

Tanácsok és tippek: Hogyan kell helyesen grillezni?
Grillezés faszénen

A szén vagy brikett fűtésére szolgáló "kémények" kiválónak bizonyultak.

A megfelelően felmelegített szén felületén szürkés hamuréteg található. Itt az ideje, hogy a húst a grillre helyezzük. Egy másik lehetséges támpont a grill megfelelő hőmérsékletének megállapításához, hogy tegye a kezét a rács fölé, és ha nem tudja ott tartani körülbelül 10 másodpercig, a grill jó meleg.

Gáz- vagy elektromos grillen történő grillezéskor érdemes követni a hőmérő állását vagy a használati útmutatót. Természetesen szinte mindig használhatóak a grillezéshez való, esetleg vezetékes vagy vezeték nélküli pálcás hőmérők, amelyek a hús belsejében mérik a hőmérsékletet.

Tanácsok és tippek: Hogyan kell helyesen grillezni?
Hőmérséklet mérés grillezés közben

Ha pácokat használ a grillezéshez, hagyja, hogy a hús kellően lecsöpögjön, mielőtt a grillre helyezi. A pácból a parázsra csöpögő olaj könnyen meggyullad, jobban megégeti a húst és kevésbé egészséges a grillezés. A maradék páccal grillezés közben ecsettel (klasszikus vagy szilikon) többször enyhén bedörzsölheti a húst, ezzel nem ronthat el semmit. Ha mégis erős lánggal begyullad a grill a lecsepegő zsír vagy olaj miatt, akkor azt javaslom, hogy a rácsot a hússal együtt gyorsan vegye le a grillről, hagyja leégni a zsírt (vagy öntsön rá egy kevés vizet, vagy fedje le fedővel, hogy megakadályozza a levegő bejutását, és tegye a parazsat a feltétlenül szükséges időre, például klasszikus  alumínium grilltácákra, csepptálcaként)

Mindig tiszta rácsot használjon, amely mentes a korábbi grillezések ételmaradékaitól, és vékonyan kenje be a tiszta és forró rácsot olajjal vagy egy darab szalonnával. A készülő étel nem tapad annyira a rácshoz. A rácsok alapos tisztításához a grillsütő- és rácstisztító kő használatát javasoljuk. A hús elkészítésekor lehetőleg ne szúrkáljuk feleslegesen és inkább használjunk forgatót, csipeszt stb. Ezzel elkerülhető, hogy a hús leve feleslegesen kifolyjon.

A kész húst a grillről levéve 2-3 percig pihentetjük. Fóliával letakarjuk.