Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

Mire figyeljünk oda a kánikulában

2023-06-26 14:00

Nyáron egyre gyakrabban köszöntenek be hozzánk az úgynevezett trópusi napok. Jellemzőjük, hogy nappal 30 °C felett mozog a hőmérséklet, éjszaka pedig nem csökken túlságosan és nem esik 20 °C alá. Vannak, akiknek jól esik ez az időjárás, de lehet, hogy mások nem annyira lelkesek. Nyáron sokan tapasztalnak különféle egészségügyi problémákat. Íme néhány tipp, hogyan kezelje a kánikulát, valamint számos nyári kütyüre a vízhez.

Mire figyeljünk oda a kánikulában

Rendszeres folyadékbevitel

Mindannyiunknál másképp néz ki a rendszeres folyadékbevitel. Van, aki többet iszik, van, aki kevesebbet, mindenesetre növelnünk kell nyáron a folyadékbevitelt. Leggyakrabban azzal az állítással találkozhatunk, hogy az embernek napi 2-2,5 liter folyadékot kell meginnia. Ez azonban nem teljesen így van, a folyadékbevitel nagyon egyéni kérdés. A legfontosabb tényezők például az egészségi állapot, az életkor, az étrend, a fizikai aktivitás vagy az aktuális éghajlat. Ezeken a tényezőkön kívül meg kell figyelnünk a kiszáradás különböző jeleit a szervezetünkön, ami segít abban, hogy tudjuk, hogy innunk kell. Ilyen például a szájszárazság, álmosság és rossz közérzet, fejfájás vagy szédülés.

Mire figyeljünk oda a kánikulában

A folyadékbevitel elsődleges forrásának a víznek kéne lennie. A koffeintartalmú italok vízhajtó hatásúak. Az édesített üdítők szintén nem ideálisak, mert a cukor növeli a szomjúságot. A legjobb a tiszta víz, de amennyiben nem ízlik önnek, akkor kombinálhatja pl. gyümölcslevekkel. Nyáron az ital lehűtéséhez jégkockát is használhat. A szilikon jégkockakészítővel ez gyerekjáték lesz. Ha ez a jégkockakészítő nem felelne meg önnek, akkor nézze meg, hogy még milyen módszerekkel készíthet jeget.

Alvás

A kánikula alatt éjszaka sokan nehezen tudnak aludni. De ha követ néhány tippet, sokkal jobban fog aludni. Az ideális az, ha csak akkor szellőztet nappal és éjszaka, amikor sokkal alacsonyabb a hőmérséklet, vagy használhat különböző ventilátorokat (a ventilátornak elég távol kell lennie a testétől), légtisztítókat vagy párásítókat. Ideális esetben könnyű pamutruházatban aludjon. Lefekvés előtt optimális, ha langyos vízzel lezuhanyozunk, hogy lehűtve aludjunk el.

Testmozgás

Kánikula alatt ne erőltesse meg magát túlságosan, és inkább szorítsa minimálisra a fizikai és sporttevékenységet, vagy tervezze a tevékenységét a nap azon részére, amikor a hőmérséklet nem olyan magas, azaz reggel és este felé. Nyáron a legjobb módja annak, hogy aktív maradjon, ha a víznél tölti az időt. Az olyan vízi tevékenységek, mint az úszás, a kajakozás vagy a paddleboardozás remekül erősítik a felsőtestet. Ha nem sportos típus, akkor csak menjen a vízhez relaxálni.

Mire figyeljünk oda a kánikulában

Napszúrás és kimerültség a túlmelegedés miatt

A hőmérséklet a kánikula alatt nagyon magas, és az emberek egyre gyakrabban szenvednek olyan betegségektől, mint a hőguta és a túlmelegedés miatti kimerültség. Ha olyan tüneteket tapasztal, mint a fejfájás, zavartság, száraz, forró bőr vagy szédülés, mindenképpen azonnal hűtse le a testét, akár hideg fürdővel vagy zuhanyozással, akár hideg borogatással. A túlmelegedésből eredő kimerültség annak a következménye, hogy a szervezet az izzadással túl sok vizet és sót veszít, ezért ideális, ha a szervezetet rendszeresen folyadékkal látjuk el. A hideg ételek, például a fagylalt sem ártanak. Egy jégkrém készítővel könnyen készíthetünk otthon fagylaltot.