Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

A leggyakoribb hibák, amelyeket még a tapasztalt gombászok is elkövetnek

2022-07-16 13:00

Nem csoda, hogy gyerekkorunk óta az egyik kedvenc hétvégi tevékenységünk a gombászás. Ez a tevékenység nemcsak megnyugtat, hanem vadászszenvedélyt is ébreszt bennünk. A régóta fennálló statisztikák szerint a csehek évente akár 30 000 tonna gombát is összegyűjtenek a cseh erdőkben. Ennek ellenére minden évben számos súlyos gombamérgezéses eset fordul elő. 2019-ben 375 volt a mérgezések száma, a mérgezettek kevesebb mint egyharmada került kórházba. Sokan azonban nem fordultak orvoshoz, ezért a statisztika hiányos.

Mérgező gombák szedése

A leggyakoribb hiba a 100%-ban ismeretlen gombák gyűjtése. Az egészségügyi problémák leggyakoribb okozói közé tartozik a légyölő galóca, különösen a párducgalóca, amely nagyon hasonlít a őzlábgombához. Ezt Jaroslav Landa, a Cseh Mikológiai Társaság elnöke is megerősíti. Minden gombász alapvető szabálya az, hogy csak olyan gombát gyűjtsön, amelyet könnyen felismer. Ha nem teljesen biztos benne, de ugyanakkor a lelkiismerete nem engedi, hogy ne szedje fel azt a bizonyos gombát, keresse fel a legközelebbi mikológiai központot. Nem mindig jó ötlet csak az internetre vagy a gombaatlaszokra hagyatkozni. Ha 100%-ig biztos akar lenni abban, hogy nem téved, és nem akar az erdőben sétálni, akkor a saját kertjében is ültethet gombát.

Rossz tárolás

A szakemberek szerint a mérgező gombák gyűjtése mellett nagyon veszélyes a gombák tárolása és nem megfelelő kezelése is, amely emésztési problémákat, például hasmenést, hányást okozhat. Meg kell próbálnia a lehető leggyorsabban feldolgozni az összegyűjtött gombát, mivel a penész gyorsan elterjedhet még a hűtőszekrényben is, ami elpusztítja az összes gombát. A legjobb a gombát szárítani, fagyasztani vagy pácolni. De soha ne egyen gombát nyersen!

Barangolás az erdőben

Valószínűleg minden gombász tapasztalta már ezt a helyzetet. Talált egy gyönyörű darabot, és felébredt benne az ösztön, hogy azonnal fel kell fedeznie egy másikat. Izgatottan kezdte felkutatni az egész területet, bízva benne, hogy újabb darabokat fedez fel a környéken. Az viszont eszébe sem jut, hogy ezzel csak a termőtestek előfordulását csökkenti, az aljnövényzetet pedig tönkreteszi. Ezt 2006-ban fedezték fel svájci tudósok, akik 1975 óta folytatnak kutatásokat annak kiderítése érdekében, hogy a gombaszedés hogyan befolyásolja a jövőbeni szaporodásukat. Az eredmények azt mutatták, hogy nem mindegy, hogy a gombát kicsavarjuk a földből, vagy késsel vágjuk, az utóbbi nincs rossz hatással a gomba szaporodására. A legnagyobb hatással a szaporodásra az erdőtalaj taposása van, ami csökkenti a termőtestek számát.

Vigyázzon a kis gombákra

Számos gombász nem vesz róla tudomást és az apró gombákat is begyűjti, annak ellenére, hogy ez viszonylag kockázatos tevékenység. A gomba még nem teljesen kifejlődött, így könnyen figyelmen kívül hagyhatók az apró jelek, amelyek az adott gomba toxicitását jeleznék. Ezért jobb elkerülni a kisebb gombákat az erdőben és csak a nagyobbakat gyűjteni. A tapasztalt gombászok számára ez az információ meglehetősen nevetséges, de az újoncok számára életmentő lehet.

Ezt a cikket Jakub írta a Parforintert.hu- tól

Reméljük, hogy a cikk segített ismeretei bővítésében és a segítségével elkerüli az említett hibákat az erdőlátogatás során. Kellemes gombavadászatot kívánunk.