Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

Hogyan válasszunk konyhai kést

2022-06-13 11:40

A kés nélkülözhetetlen segédeszköz a konyhában, enélkül egyikünk sem boldogulna. Szeretné tudni, hogyan kell kiválasztani a megfelelő kést és hogyan kell gondoskodni róla? Akkor ez a cikk Önnek szól!

Kiválasztás felhasználás szerint

Bár nem mindenki a főzés szerelmese, időről időre mindenkinek szüksége van egy minőségi késre, akár almát, akár szalámit akarunk szeletelni, egyszerűen nem megy kés nélkül.

Zöldségkés

A gyümölcs- és zöldségkésen mélyedések találhatk, hogy áthatoljon a gyakran kemény bőrön. Az ideális pengehossz 15-25 cm. A legjobb választás hegyes végű pengével. 

Húsvágó kés

A húsvágó kés masszív, és jól illeszkedik a kezébe, hogy elkerülje a sérüléseket a hússal való munka során. A penge hossza körülbelül 20 cm legyen. Ügyeljen arra, hogy ne keverje össze a filézőkéssel, amelynek általában hosszabb és rugalmas pengéje van, és halak tisztítására és filézésére szolgál.

Filézőkés

Ezt a típusú kést már említettük húskéseknél. A penge hossza 20-25 cm legyen. A kést a halfilézéshez szükséges rugalmasság jellemzi.

Kenyérvágó kés

A  kenyérvágó kés 20-30 cm hosszú legyen, a penge hullámos élben végződik. Ennek a formának köszönhetően gyönyörű egyenes kenyérszeleteket vághat, a késsel könnyedén vágható a kenyér kemény kérges és a belsó puha része egyaránt. 

Hámozó kés

Ha zöldséget vagy gyümölcsöt szeretne pucolni, ez a kés segít ebben. A hámozóhoz hasonlóan gyümölcs- vagy zöldséghéj hámozására szolgál. Rövid hossza jellemzi, konkrétan 4-10 cm, hegyes vége befelé hajlik. Ennek a formának köszönhetően a bőr könnyebben leválik, a sérült részek pedig könnyedén eltávolíthatók.

Bárdok

Speciális típusú kés, amelynek tömör pengéje téglalap alakú, és egyben enyhén ívelt. A penge hossza 15-25 cm, magassága kb. 5 cm. A bárdot nagy húsdarabok szeletelésére és aprítására használják.

A penge anyaga

A kések, legyen az penge vagy nyél, különféle anyagokból készülnek, amelyek befolyásolják a kés funkcionalitását, minőségét és használatát. Azt is figyelembe kell venni, hogy a kés ára az anyagok minőségével nő.

Rozsdamentes acél

A rozsdamentes acél erősen ötvözött acél, fokozott korrózióállósággal. Krómból, vasból, szénből és többnyire nikkelből vagy más ötvözőelemekből álló ötvözet. A korrózióállóság az acélfelület passziválási képességének köszönhető.

A rozsdamentes kések fő előnye, hogy akár otthon is jól élezhetők. Az élezéshez csak kiváló minőségű acél szükséges. Nagyon jól ellenállnak a sérüléseknek és a korróziónak, bár nem száz százalékosan. Meglehetősen kemények, rugalmasak és könnyen karbantarthatók.

Szénacél

A szénacélt gyakran összekeverik a rozsdamentes acél kifejezéssel. Ez azonban kétféle acél, amelyekben eltérő a króm, szén és egyéb elemek százalékos aránya. Mindkettő magas korrózióállósággal rendelkezik, ezért a szénacél mellett a rozsdamentes acélt is nagyon gyakran használják az iparban.

Az élezett szénacél penge élesebb, mint a rozsdamentes acél penge, de sokkal hamarabb eltompul. Ezenkívül hajlamosabb a korrózióra, és ha nem megfelelően tartják karban, foltok képződhetnek a pengén, ami már több karbantartást igényel.

A legtartósabb típus a damasztacél, amely a lágyabb, rugalmasabb acél és a keménység kombinációja.

Kerámia acél

A kerámia kés cirkónium pengével ellátott vágószerszám. A pengék modern szinterezési technológiával készülnek és nem fémesek, ezért nem rozsdásodnak. Pengéjük sokkal kopásállóbb, így tovább bírja.

Különösen alkalmas húsok, zöldségek, gyümölcsök vagy fűszernövények szeletelésére. Előnyük, hogy a szeletelés során megőrzik a gyümölcsökben, zöldségekben lévő vitaminokat.

A kerámia kést nem szabad mosogatógépbe helyezni, ahol éles ütés esetén a penge kitörhet és eltompulhat. Az ilyen típusú anyagok köszörülése általában nem szükséges, és ha igen, akkor csak gyémántcsiszolóval lehet csiszolni - ha nincs otthon, javasoljuk, hogy szakember csiszolja meg.

Markolat anyaga

Elég sok anyag létezik, minőségben, tartósságban különböznek egymástól, és ami a legfontosabb, késvásárlás előtt érdemes kipróbálni, hogy az adott markolat hogyan illeszkedik a kezünkbe, hogy jól lehessen vele dolgozni.

Fa markolat

A fa kellemes és esztétikus anyag, de mosás után azonnal meg kell szárítani és alaposan áttörölni. A fa nyéllel ellátott kés soha ne kerüljön a mosogatógépbe. A fa markolatok kellemes tapintásúak, de időnként viasszal kell kezelni, hogy simák maradjanak.

Laminált markolat

Különféle szálakból és gyantával átitatott anyagokból készül. A keveréket ezután összenyomják és magas nyomáson illetve magas hőmérsékleten préselik. Az alapanyag lehet lenszál, pamutvászon, parafa, papír, üvegszál, szénszál és egyéb anyagok. A gyanta lehet epoxi, szilikon, melamin, fenol vagy más.

Különösebb karbantartást nem igényel, nyugodt szívvel mosogatógépbe tehetjük.

Szintetikus anyagokból készült markolat

Ez a fajta markolat különösen olcsóbb késeknél található meg. A felhasznált anyagok száma széles (FRN, Zytel, Kraton, ABS műanyag és számos más polimer). Előnye az alacsony ár és az a tény, hogy ezek az anyagok gyakorlatilag elpusztíthatatlanok és még a kemény kezelést is kibírják. Ezért munkakésekhez vagy taktikai késekhez használják őket, ahol a funkcionalitást jobban figyelembe veszik, mint a tervezést.

Rozsdamentes acél markolat

A rozsdamentes acél markolat kiváló szilárdságot és tartósságot biztosít a késeknek. A legnagyobb hátrány az anyag nagyobb súlya és csúszóssága. Emiatt a gyártók gyakran olyan mintázatot adnak a markolathoz, amely javítja a fogást.

Rockwell acél keménységi skála

A Rockwell keménységi teszt egy anyag keménységének meghatározására szolgáló módszer, amely során egy terhelőerővel (un. előterhelő erővel) nyomják a behatolótestet a vizsgált felületbe mérik meg a behatolás mélységét. A mérés nagyon gyors és egyszerű.

A vizsgálandó tárgy felületét érintő gyémántkúpot vagy acélgolyót először 100 N erővel előfeszítik (a bemélyedés mérésének kezdeti helyzete). Ezután a terhelőerőt fokozatosan növeljük úgy, hogy a szabvány által előírt terhelést 3-6 másodperc alatt érjük el (pl. előterhelés 100 N erővel + próbaterhelés 1400 N erővel = összterhelés 1500 N erővel) . Ezután a terhelő erő ismét 100 N-ig csökken, és ebben az állapotban a benyomódási h mélység növekedése található, amely a 100 N-nál lévő kezdeti helyzethez képest történt.

A Rockwell keménységi teszt gyors, egyszerű, és a lyukak nagyon kicsik (max. mélység 0,2 mm). Alkalmas sorozatgyártású termékek ellenőrzésére, és ahol a HB már nem használható.

Kések élezése

A kések élezése két csoportra osztható a használt szerszám típusa szerint. Vagy késélezőt (klasszikus vagy kő), vagy ún. acélt használunk. A két módszer alapvetően nagyon hasonló - mindig be kell állítani a tompa penge szögét, hogy úgy vágjon, ahogy kell. Legyen azonban óvatos – a kések élezésének, pontosabban karbantartásának módja nem felcserélhető: az élezőt tompa kés élezésére használják, míg az acél feladata a már a megélesített kés karbantartása.

Egy megfelelően élesített konyhakéshez (vagy bármely máshoz) feltétlenül szükséges az úgynevezett élezési szög. Maga a köszörülés során ez az a szög, amelyet a kés az élezővel bezár. Ha elégedett a késével, és szeretné azt a megszokott módon élesíteni, akkor ideális, ha megpróbálja kideríteni, mekkora ez a szög. Ezeket az információkat általában a kés kézikönyvében vagy egy tapasztalt eladótól tudhatja meg.