Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

Hogyan válasszunk borotvát

2022-06-13 11:02

A borotva a mindannapi higiéna fontos része, ezért választás során érdemes rá hangsúlyt fektetni. Mai cikkünkben megnézzük, mire kell figyelni a borotva kiválasztásakor.

Rezgőkéses borotvák

Rezgőkéses borotvák szitafejek alatt rezgő pengék rendszere, amely általában fémből készül. A gyártók törekednek a minimális lemezvastagság elérésére, hogy biztosítsák a lehető legalaposabb borotválkozást. A fejen lyukak vannak, amelyeken keresztül a pengék levágják a szakállat. A perforáció formája eltérő, hogy lehetővé tegye a különböző típusú szakállak vágását, ezzel megkönnyítve a borotválkozást.

A nagyobb számú penge gyorsabb és alaposabb borotválkozást tesz lehetővé. Ha azonban túl sok a penge, akkor a gép nehéz és nem alkalmazkodik jól az arc íveihez.

Körkéses borotvák

A körkéses borotvák manapság leggyakrabban három, egymástól függetlenül mozgatható kerek borotvával rendelkeznek. Ezeket a borotvákat általában egy szintén mozgatható borotvafejre szerelik fel.

Az olcsóbb modelleknél azonban kevesebb borotvaelemmel találkozhatunk, melyek ráadásul statikusan rögzítettek. A statikus rögzítésnek köszönhetően ezek a borotvák kevésbé hajlékonyak, emiatt borotválkozás közben kellemetlen bőrirritáció léphet fel. Ez azonban egyes rezgőkéses borotváknál is előfordulhat, nem csak a körkéses borotváknál.

Az egyes borotvafejeken kívül speciális védők vannak, amelyek többféle célt szolgálnak. Az első természetesen maga a penge elleni védelem, a második a szakállak befogása és a vágás helyére vezetése. A borotvafejen általában többféle horony található, amelyekkel különböző hosszúságú és típusú vágás állítható be, melyek a borotvafej belsejében egy forgó pengével vágják a szakállat.

Milyen borotvát válasszunk: rezgőkéseset vagy körkéseset?

Most, hogy tudjuk, mi a különbség a rezgőkéses és a körkéses borotva között, melyiket válasszuk? Ez a kérdés banálisnak tűnhet, de ez nagyon egyéni döntés. A megfelelő választáshoz mindkét változat tesztelése szükséges.

De nem akarja egyszerre mindkét gépet megrendelni, ezért nézzünk meg néhány támpontot, amelyek segítenek kibogozni ezt a témát.

Ha általában naponta borotválkozik, egyenesen növő szakálla van, és szeretne minél alaposabban borotválkozni (mint egy borotvapengével), akkor a rezgőkéses borotva tökéletes az Ön számára.

Ha rendszertelenül borotválkozik, kemény és vastag a szakálla és elégedett egy kevésbé alapos borotválkozással, akkor a körkéses borotva az ideális választás.

Természetesen a borotvákat is felosztjuk férfi és női borotvákra.

A borotvák paraméterei

A borotvák paraméterei eltérőek, de megnézzük a vezetékes és vezeték nélküli borotvákat is és közösen kiválasztjuk az Önnek legmegfelelőbbet.

Vezeték nélküli borotvák

A vezeték nélküli, beépített akkumulátorral rendelkező gépek ma már standardnak számítanak. A "kábeles" gép az alap,  ma már gyakorlatilag nem gyártanak olyan gépeket, amelyek cserélhető vagy újratölthető ceruzaelemekkel (AA elemekkel) működnek

A minőségi akkumulátorok gyorsan töltődnek, ráadásul a teljes folyamatot irányítani tudják, így nem áll fenn a túltöltés veszélye. Így ideális esetben Li-Ion akkumulátorral szerelt gépeket válasszon, ne régi Ni-Mh-val. Egy ilyen gép például 40 percnyi működést kínál 60 perc töltés után.

Vezetékes borotvák

Egyes gépek „lezáródnak” töltés közben – azaz amikor a kábel csatlakoztatva van  nem használhatók. Bizonyos fajták akár akkumulátorról vagy korlátozás nélkül (töltés közben) is működhetnek. Tehát fontolja meg, mennyire fontos Önnek, hogy töltés közben is használható legyen.

Kizárólag vezetékes gépeket ma már nem nagyon látni. Ez azért jó, mert a vezeték nélküli működés arra ösztönzi a gyártókat, hogy vízálló kivitelben tervezzék a gépet.

Száraz borotválkozás

Még mindig a száraz borotválkozás a legelterjedtebb és minden elektromos borotva alapja. De vannak olyan gépek is, amiket habbal vagy géllel is használhat.

A nedves borotválkozással ellentétben nagyon gyors és érzékeny bőrre is alkalmas.

Nedves borotválkozás

A nedves borotválkozás elvileg kíméletesebb és egyben alaposabb, mert a borotva jobban siklik a bőrön. Ezenkívül a habok és gélek gyakran tartalmaznak különféle bőrpuhítókat, ápolószereket és gyulladáscsökkentő szereket, amelyek minimalizálják a bőrirritációt.

Régebben a nedves borotválkozás csupán borotvapengével volt lehetséges, ma már számos olyan borotvát és epilátort gyártanak, amelyeket kifejezetten a zuhany alatt vagy fürdőkádban történő borotválkozáshoz terveztek. Használat előtt ellenőrizze egy adott modellnél, hogy csak folyó víz alatt mosható-e vagy teljesen vízálló és használhatja például a zuhany alatt.

Különbségek – szakállborotva vs. hajborotva

Sem a rezgőkéses, sem a körkéses borotva nem alkalmas hajformázásra. Hajvágót használnak a hajra, amelynél a minimum vágási hosszúság 0,5 mm hosszúság  nyírófésű használata nélkül.

Borotvák karbantartása

Borotválkozás közben a legtöbb szakáll a lemez alatt marad. Ezért a jó tisztítás érdekében el kell távolítani. Vízálló gépeknél a pengét folyó víz alatt öblítheti le. Nem moshatóak esetén használja a dobozban található tisztítókefét. Ezzel eltávolítja a borotválkozás közben beakadt szőrszálakat.

A gép karbantartásának második lépése a kenés. Ehhez használjon speciális olajat. Csepegtesse a pengékre, kapcsolja be egy kis időre a gépet, majd száraz ruhával törölje le a felesleges olajat. A rendszeres kenéssel együtt végzett tisztítás garantálja a penge és a gép hosszabb élettartamát.

A mechanikus borotvák nem megfelelőek az Ön számára?

Ha szereti a kézi borotválkozást, ne essen kétségbe. Ebben az esetben választhat a manuális borotvák vagy a klaszikus borotvák közül, amelyekből nagy számban van a piacunkon és csak meg kell találnia a legmegfelelőbbet.