Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

Hogyan válasszunk ágyneműhuzatot

2022-06-13 11:00

Az alvás életünk szerves része, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a lehető legjobban teljen. Alvásunk minősége attól függ, hogy milyen ágyat, matracot, párnákat, takarókat és egyéb, az ágyában található kiegészítőket választunk. De néha az emberek megfeledkeznek az ágyneműről, ezért ma közösen átbeszéljük a témát. 

Választás anyag alapján

Kimeríthetetlen mennyiségű anyag van, amiből ágyneműhuzat készül, és könnyen eltévedhet benne az ember. Készítettünk Önnek egy cikket, amelynek köszönhetően profiként tájékozódhat a témában.

Flanel ágyneműhuzat

A flanel ágyneműhuzat általában 100% pamutból készül, sűrű sávolyfonással szőve. Kivételes puhaság és magas melegség jellemzi.

Anyaga légáteresztő és jól felszívja a nedvességet. Az igényes szövési technikának köszönhetően a flanel gyártásához használt szövet jobb minőségű és hosszabb élettartamot biztosít. A szálak fésülésével létrejövő hajhatás bársonyos puhaságot kölcsönöz a felületnek, a letisztult felületi struktúra pedig megragadja a nyomott minták pontos részleteit.

A flanel ágyneműhuzat mosásához jó tudni, hogy a legmagasabb hőmérséklet, amelyen ez az anyag mosható, 40 °C, ellenkező esetben elszíneződést és a szálszerkezet károsodását kockáztatja. Magas hőfok a mosás és szárítás során a flanel anyagnak nem kedvez. 

Javasoljuk, hogy a flanel ágyneműhuzatot kifordítva vasalja. Állítsa a vasalót pamut vagy lenvászon programra. Ez a program legfeljebb 200 °C hőmérsékletnek felel meg.

Pamut ágyneműhuzat

A pamut finom fehér anyag, amely gyapotnövények magjából nyert rostokból áll.

Minden évszakban jól fogja magát érezni a 100% pamut ágyneműben. Soha nem lesz benne meleg vagy hideg, ráadásul nagyon kellemes tapintású.

A pamut ágyneműhuzatnak, akárcsak a flanel ágyneműhuzatnak, a magas mosási hőmérséklet nem kedvez. Az ajánlott hőmérséklet 40 °C, a maximum 60 °C. Ha az ágynemű nem túl piszkos, mossa 40°C-on.

Mint minden pamut ágyneműhuzathoz, használjon pamut vagy lenvászon beállítást a vasaláshoz. A hőmérséklet ebben az esetben legfeljebb 200 ° C

Polipamut ágyneműhuzat

A polipamut a 35% pamutból és 65% poliészterből álló kevert szövet neve. A polipamut ágynemű könnyebb, puhább és légáteresztőbb, mint a tiszta pamut. Ennek köszönhetően az ágyneműhuzat közkedvelt és nagyra értékelt tulajdonságokra tesz szert: nagyon gyorsan szárad, minimálisan gyűrődik és szinte nem is kell vasalni.

A polipamut ágyneműhuzat mosásához jó tudni, hogy a legmagasabb hőmérséklet, amelyen ez az anyag mosható, 40 °C, ellenkező esetben elszíneződést és a szálszerkezet károsodását kockáztatja. A magas hőmérséklet szárítás során sem kedvez az anyagnak.

Mikroszálas ágyneműhuzat

A mikroszálas textilanyag nagyon finom mesterséges vagy természetes szálat jelöl. A hagyományos műszálakhoz képest javított homogenitású polimereket használnak kiindulási anyagként.

A mikroszálat 40 °C-os hőmérsékleten "gyapjú" programmal vagy hasonlóval mossuk. Nagyon finom poliészter szál, ezért mosásakor nem célszerű normál öblítőt használni. Csak speciális mikroszálas öblítőt vagy mosószert használjon sportszövetből készült termékekhez.

A mikroszálas anyag szárítógépben vagy kültéri szárítókötélen is szárítható. A mikroszálat általában nem ajánlott vasalni és nincs is rá szükség. A kimosott mikroszálas ágyneműhuzatot igazítsa egyenesre a száríkötélen és szárítás után helyezze a szekrénybe.

Mikroflanel ágyneműhuzat

A mikroflanel vastag, rövid szőrszálakból áll, amelyek nagyon puhák és kellemes tapintásúak. A szőrszálak sűrűségéből sejthető a mikroflanel melegítő tulajdonsága. Ez az anyag már az első érintésre sem hűt, így nem tart sokáig átmelegedni alatta.

A poliészter mikroplüst és mikroflanelt maximum 40°C-on mossuk. Ennél az anyagnál is speciális öblítőt kell használni a tulajdonságainak megőrzése érdekében. Szárítógépben kímélő programon szárítjuk, de inkább szárítókötélen klasszikusan ajánlott.

Krepp ágyneműhuzat

A krepp hullámos, szemcsés, matt felületű szövet. A krepptermékek porózusak és általában nem gyűrődnek.

A krepp gond nélkül kibírja a 60°C-os mosást, de ha nem szükséges, az alacsonyabb mosási fokozatok kíméletesebbek az ágyneművel szemben. Kevésbé kopik az ágyneműhuzat. Egyébként a krepp ágynemű nem igényel különösebb karbantartást, például vasalást.

Szatén ágyneműhuzat

A szatén egy magasfényű szövésű anyag a külső oldalán, ahol a láncfonalak dominálnak. A szövetek főleg végtelen szálakból (természetes selyem, viszkóz, poliészter, poliamid) készült fonalakból készülnek, estélyi ruhákhoz, bélésekhez, ágyneműkhöz, párnákhoz stb.

A pamut szatén mosásának legkíméletesebb módja a "kíméletes" program 20 °C-on, de így nem szabadul meg a zsírtól és a biológiai szennyeződésektől. Ezért ajánlatos 40 °C-on, minőségi mosószerrel és természetesen kifordítva mosni. Célszerű az ágyneműhuzatot külön mosni.

Jersey ágyneműhuzat

A Jersey szövet az egyik legpuhább pamutból készült szövet. Ennek az anyagnak a fő előnye a légáteresztő képesség és a nedvszívó képesség. Ruhák, ágyneműhuzatok és lepedők készítésére használják. A Jersey-i méteráru készítéséhez kötőgépet használnak.

Általában legfeljebb 40 °C-on javasoljuk mosni (különösen gazdag színek esetében) és közepes fokozaton szárítani. A majdnem hideg víz is alkalmas a világosabb színekhez, bár azok akár 60 °C-os mosást is kibírnának.

Száradás után csak össze kell hajtani az ágyneműhuzatot, vasalni nem kell.

Választás súly alapján

A súlyt - (gramm/m2 tömeg) a szövés sűrűsége, de a fonal finomsága és tartóssága is megadja. A tömegre vonatkozó információ a cm2-enkénti fonalszám nélkül félrevezető lehet.

A fésült egyforma fonalakból gyakran finom vastag vásznak tömege körülbelül 115 g/m2 és sokkal kellemesebb tapintásúak, mint a hagyományos vásznak, emellett kisebb a koaguláció (körülbelül 3%).

A hagyományos, vastagabb kártolt fonalakból készült klasszikus vásznak, ahol különféle fonal-egyenetlenségek láthatók, 125-130 g/m2 tömegűek, és a szokásos 5%-os koaguláció mellett értékesítik a vászon anyagok többségét.

Választás méret alapján

Ágyneműhuzat vásárlása előtt javasoljuk, hogy mérje le a párna és a takaró méretét. A párna és a takaró méretei gyakran megegyeznek az ágyneműhuzat méreteivel (a takaró méretei a könnyebb csere miatt kb. 5 cm-rel kisebbek lehetnek az ágyneműhuzatnál). Ezeket a méreteket általában centiméterben adja meg a gyártó.

Leggyakrabban 140 x 200 és 70 x 90 cm, 140 x 220 és 70 x 90 cm vagy 240 x 200 és 2 x 70 x 90 cm méretű ágyneművel találkozhat.

Választás szín alapján

Több szempontot is ismerünk, ami alapján választhatunk ágyneműhuzatot, de a színnek mindenképpen tetszenie kell. A színes ágyneműhuzat kellemesebb a szemünknek.

Ma már nem okoz gondot szinte bármilyen színt és motívumot kiválasztani, amely tökéletesen passzol hálószobánkhoz.

Az ágyneműhuzat típusai

Az ágyneműhuzat kategória szinte kimeríthetetlen mennyiséggel büszkélkedhet. Nézzünk meg ezek közül néhányat.

Gyerek ágyneműhuzat

A végtelen fantázia és a színek természetes velejárói a gyerekek világának, így a vizuális oldal is szerepet fog kapni a gyermek ágyneműhuzat kiválasztásánál. A lágy pasztelltől az erős színkombinációkig.

A legfontosabb szempontnak a természetes anyag választásának kell lennie, 100% pamut és ökológiai színek legyenek. Így biztos lehet benne, hogy gyermekei minőségi ágyneműben fognak elaludni.

3D ágyneműhuzat

A digitális fényképezés fejlődésével karöltve születtek meg az ipari digitális nyomtatók, amelyek lehetővé teszik a 3D nyomtatást vagy a pamutra történő fotónyomtatást. Ez egy viszonylag új technológia, melynek köszönhetően ágyneműje soha többé nem fog unalmasnak tűnni, kiegészíti a belső teret és minden látogató észre fogja venni.

Egyszemélyes ágyneműhuzat

Az egyszemélyes ágyneműhuzat nagyobb gyermekek és felnőttek számára ajánlott, klasszikus és franciaágyakra egyaránt alkalmas. A párnahuzat méretei általában: 70 x 90 cm, a takaróé 140 x 200 cm.

Kétszemélyes ágyneműhuzat

Akár párban él, akár a sok helyet szereti az ágyban, biztosan van otthon egy franciaágy. Két személynek tökéletes, egyedül viszont jól lehet rajta nyújtózkodni. De ahhoz, hogy teljesítse faladatát, vagyis hogy jól aludjon benne az ember, megfelelő ágyneműhuzat is szükséges. Ma már minden elképzelhető változatban beszerezhető dupla ágyneműhuzat.

Az ágyneműhuzat rögzítése

Éjszaka akkor pihen a legjobban az ágyneműben, ha nem fázik és melege sincs és az anyaga kellemes érzetet biztosít testének. De arra is figyelni kell, hogy a paplan ne kandikáljon ki, és a rögzítés stabil legyen.

Gombok

A gombos rögzítés még mindig az egyik leggyakrabban használt. A gombok korábban főleg cérna gombok voltak, hogy ne sérüljenek meg vasalás közben. A mai ágyneműhuzatokon található gombokat már nem távolítják el, de nem is vesznek el olyan könnyen. Előnye, hogy amikor a gomb le van szakadva, könnyen varrható.

Cipzár

Ha nagy családja van, és az ágynemű csere több időt vesz igénybe, mint szeretné, a cipzáras változat az Önnek való. Ma a legtöbb ágyneműhuzat cipzáros rögzítésű, mert ennek más előnyei is vannak. Aki éjszaka sokat mocorog, annak a cipzár garantálja, hogy a paplan nem kandikál ki az ágyneműhuazt közül.

Szállodai zseb

Biztos vagyok benne, hogy találkozott már vele. Nincs gomb vagy cipzár, csak egy zseb, ahová a paplant vagy párnát bele illesztjük. A név azt sugallja, hogy ezt az ágyneműhuzatot elsősorban szállodákban és hotelekben használják, mert ez a leggyorsabb megoldás és jól bírja a magas hőmérsékletet.

Fűzős

Fűzős ágyneműhuzatot ma már ritkán találni, esetleg kórházakban, gyermektáborokban, olcsóbb szálláslehetőségekben stb. A szállodai zsebbel rendelkezőkhöz képest kevesebb anyagot használnak az előállításához, miközben közmosodákban is moshatók. Ezért olcsóbbak, de kevésbé higiénikusak.

Hogyan gondoskodjunk az ágyneműhuzatról

Szép ágyneműhuzatot vásárolt, de nem tudja, hogyan kell megfelelően karbantartani? Vessünk egy pillantást néhány tippre és trükkre, ami a segítségére lehet.

Milyen gyakran kell mosni az ágyneműhuzatot

A nem rendszeresen cserélt ágyneműhuzatok és törölközők baktériumokat halmoznak fel, ami káros lehet az egészségre. Az éjszaka folyamán az ember akár 1 liter vizet is kiizzadhat, ami a pizsamán kívül az ágyneműbe is beszívódik. Az ágyneműhuzatot és a törölközőket legalább hetente egyszer ki kell mosni.

Az ágyneműhuzat mosási hőmérséklete

Az ágyneműhuzatot általában 40 és 60 °C közötti hőmérsékleten mossuk. A fehér vagy pamut ágyneműhuzatok 60°C-ig moshatók, krepphez viszont célszerű alacsonyabb hőmérsékletet választani. Súrlódás magas fordulatszámon károsíthatja a szálakat, és az ágyneműhuzat elveszíthetik eredeti alakjukat.

Miben mossuk az ágyneműhuzatot

A rövid mosási program és a nagy mennyiségű mosószer kombinációja nem alkalmas ágyneműhuzatokhoz. Fennáll annak a veszélye, hogy a mosószer nem oldódik fel megfelelően, és az anyagban marad. Inkább válasszon hosszabb mosóprogramokat, és ne használjon túl sok mosószert. Ebben az esetben a kevesebb többet jelent.

Az ágyneműk, plédek és párnák mosásához rengeteg speciális mosószer közül választhat. Ügyeljen arra is, hogy az ágyneműhuzat milyen anyagból készült, mivel egyes esetekben speciális, kifejezetten az anyaghoz készült mosószerrel kell mosni.