Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

Hogyan válasszunk okosórát

2022-06-13 10:58

Az elmúlt években nagymértékben bővült az okosórák kínálata, így a ránézésre egyszerűnek tűnő órák is számos funkciót és információt kínálhatnak. A növekvő népszerűségnek köszönhetően különféle modelleket találunk a piacon. De hogyan válasszuk ki a megfelelő modellt?

Mit tud egy okosóra?

Manapság az okosórának sokkal több funkciója van, mint az idő kijelzése. Ő az okostelefon jobb keze, hiszen közvetlenül a csuklójára juttatja el az alkalmazások értesítéseit, így nem kell feleslegesen keresgélni és feloldani a mobiltelefont, elég, ha ránéz az órára. Néhány a fizikai aktivitást is rögzíti. Ahhoz, hogy órája teljesen működőképes legyen, először párosítani kell Android vagy iOS rendszerű mobiltelefonnal. Egyes okosórákat úgynevezett e-sim-mel láttak el, aminek köszönhetően más eszközöktől függetlenül is működhetnek.

Tekintettel a társadalomra, amelyben élünk, szinte elengedhetetlen, hogy a telefon mindig nálunk legyen. Így az okosórák tökéletes helyettesítővé válnak. Nem fogadott egy fontos hívást csak azért, mert nem hallotta a mobiltelefonját? Vagy meg akarta nézni az e-mailjeit, de éppen nem volt alkalmas? Sok olyan helyzet van, amikor egy okosóra nélkülözhetetlen.

Okosórák kiválasztása használat alapján

A sportos óra mellett dönt a napi aktivitás méréséhez, vagy egy elegáns társat választ a mindennapokra? A különbség ezek között az eszközök között néha óriási. Sok okosóra képes mérni a napi aktivitást és értesítéseket küldeni a csuklójára. Ennek ellenére óriási különbségek vannak a sport és az elegáns órák között.

Sport okosórák

Az olyan tevékenységek rutinméréséhez, mint a séta, alvás vagy kalóriamérés, elegendő egy alap fitness karkötő. A fejlettebb készülékek bizonyos típusú gyakorlatokat vagy sportokat is támogatnak, mint például a futás, a kerékpározás, az úszás vagy a golf. A legjobb órákkal több sportágat is nyomon követhet – így figyelemmel kísérheti az egész edzést, a futópadtól a medencéig, és az óra gondoskodnik mindenről.

A drágább sportóráknál olyan fejlettebb funkciókkal találkozhatunk, mint például a vérnyomás vagy a pulzusmérés. Az olcsó okosóra modellek viszont csak alapvető okosfunkciókat kínálnak, mint például az SMS vagy e-mail kézbesítése. A beépített GPS-szel rendelkező készülékek a telefontól függetlenül is működhetnek, ami azt jelenti, hogy otthon hagyhatja futás vagy kerékpározás közben.

Elegáns okosórák

Amennyiben nem a fizikai aktivitás mérése az elsődleges az Ön számára, mégis szeretne okosórát, egy elegáns darab a megfelelő választás. Az elegáns okosórák alapvető funkciókat is kínálnak, mint a fizikai aktivitás vagy az alvás minőségének mérésére, de legnagyobb előnyük, hogy kényelmesen és stílusosan összekapcsolhatók az okostelefonról érkező értesítésekkel – például SMS üzenetek, hívások, e-mailek, útvonalak, naptári találkozók és végül is nem utolsósorban figyelmeztetések és közösségi média üzenetek. Többé nem kell keresnie és feloldania a telefonját, csak nézzen a csuklójára és mindenről tudni fog.

A legjobb óra lehetővé teszi az értesítések egyszerű megtekintését és megválaszolását, diktálással könnyedén válaszolhat bármilyen szöveges vagy e-mail üzenetre. Bizonyos helyzetekben használhatók az úgynevezett „okos” válaszok, és a legtöbb óra elsajátítja legalább az aktivitásfigyelés alapjait.

Órák négyzet alakú kijelzővel

Az okosórák alapból téglalap alakúak, mivel általában szövegeket jelenítenek meg. Személyes tapasztalatból mondhatjuk, hogy egy négyzet alakú kijelzővel ellátott óra sokszor jobban illeszkedik a csuklóhoz, és kényelmesebben illeszkedik a szíjhoz is. A gyártó több helyet biztosít a funkcionális elemek számára. Ez a kialakítás is kellemes benyomást kelt.

A négyzet alakú kijelzős okosóra előnyei:

  • több hely az információknak
  • testreszabottabb alkalmazások

A négyzet alakú kijelzős okosóra hátrányai:

  • túlnyomó többsége csak sportos kivitelű óra
  • a kijelző mérete gyakran csak 40-44 mm

Órák kör alakú kijelzővel

A kör alakú kijelzős órák sokkal kedveltebbek és eladottabbak, mint a négyzet alakú kijelzősek. Ennek az az oka, hogy az embereknek az óráról rögtön egy számlap két mutatóval jut eszébe. A kör- és szögletes óráknak viszont megvan a funkciójuk, ugyanazt a feladatot látják el. A különbség csak annyi, hogy az emberek melyiket preferálják ami a megjelenésüket illeti. Egyébként minden tervezés kompromisszumokról szól a leghatékonyabb végső kialakítás elérése érdekében.

A kör alakú kijelzős okosóra fő előnyei:

  • a kerek számlapok inkább a klasszikus órákra hasonlítanak
  • több különböző méret

A kör alakú kijelzővel rendelkező okosóra hátrányai:

  • korlátozott hely az információk megjelenítésére
  • kevesebb hely a funkcionális elemeknek (pulzusmérő, EKG)

A cikket Jakub írta a Zaparkorun.cz- től