Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

Hogyan termesszünk laskagombát farönkön és szalmán

2022-05-25 13:23

Hogyan termesszünk laskagombát farönkön és szalmán

Gombaevő nemzet vagyunk, és a rántott gombától kezdve a gombás rántottáig mindenféleképpen szeretjük a gombát. Nézzük meg együtt, hogyan termeszthetünk laskagombát otthon.

A laskagomba leírása

A laskagomba színe és alakja egy nagyobb osztrigára emlékeztet. A kalapok fiatalon üvegesek, hengerelt szélűek, később 5-25 centiméter szélesek, legyező alakúak, simák és rugalmasak, a pereme vékonnyá válik. A színezés a fehérestől, szürkéskéktől a szürkésbarnáig vagy barnáig széles skálán változhat.

Nyár végétől télig, enyhe telek idején gyakran tavasszal is nő lombos fák élő vagy elhalt törzsén, különösen bükkön, fűzfán, diófán, nyírfán, nyárfán vagy berkenyefákon. Mesterségesen is termesztik, mind ipari, mind hazai körülmények között.

A laskagomba ehető gomba, amely sokoldalúan felhasználható készételekbe és ecetes savanyításhoz vagy szárításhoz. Levesek, szószok kiváló alapanyaga, különféle pácokban tartósítva, zöldségekkel kombinálva is jó ízű. A gombáknak általában csak a kalapját fogyasztják, de a kemény szárakat megszáríthatjuk, és úgynevezett gombaporrá őrölhetjük, amelyet aromás gombafűszerként használnak.

Laskagomba termesztése szalmán

A termesztéshez szükségünk lesz vágott búza-, rozs- vagy árpaszalmára (amelyet nem fertőzött penész), műanyag zacskóra (a legjobbnak bizonyult a disznósajthoz való főzőtáska) és gipszre. A 12-20°C állandó hőmérsékletű, magas páratartalmú, szórt nappali fénnyel megvilágított, szellőztetett helyiség a legalkalmasabb a termesztésre.

Körülbelül egy liter finomra vágott szalmát öntsünk a zacskóba, adjunk hozzá egy teáskanál gipszet, és keverjük össze (csukjuk össze az ujjunkkal és rázzuk össze a teljes tartalmat). Öntsünk tiszta vizet a megtöltött zacskóba úgy, hogy a szalma a teljes térfogatában elmerüljön. A zacskót madzaggal kössük össze, tegyük egy edénybe és töltsük fel vízzel úgy, hogy a csomó a víz felett legyen. 1 órán át főzzük.

Ha kihűlés után víz maradt a zacskóban, vágjuk le a sarkot az alján, és hagyjuk kifolyni a vizet. Nyissa ki a zacskót, szórja bele a termőblokkot, kötözzük meg újra vattán keresztül, majd rázzuk össze.

Ha gombapalánta vásárlása mellett dönt, fontos, hogy ellenőrzött szállítót válasszon, lehetőleg Közép-Európából. Egy csomag laskagomba micéliummal beoltott gabonát fog kapni. Itt vásárolhat ellenőrzött cseh beszállítótól termőblokkot.

Az oltott anyaggal ellátott tasakot közvetlen napfénytől védett helyiségben, 20 °C körüli hőmérsékleten tároljuk. A szubsztrátumban lévő micélium 25 °C hőmérsékleten fejlődik a legjobban, de ha a szubsztrátum felmelegszik, fennáll a penészképződés veszélye, ezért a zacskót hagyjuk alacsonyabb hőmérsékleten. Befőző hőmérő behelyezésével ellenőrizhetjük a zacskó belsejében a hőmérsékletet. A hőmérséklet soha nem haladhatja meg a 29 °C-ot! Jól záródó zacskóban a tartalma nem szárad ki, ezért vizet nem adunk a szubsztrátumhoz. A szalmán keresztüli micéliumnövekedés időszaka 2-4 hét múlva ér véget.

A termőtesteket a szubsztrátumból kicsavarva gyűjtjük össze. Távolítsa el a maradványait a penészedés elkerülése érdekében. Ezután hagyja az aljzatot 7-10 napig 20 °C hőmérsékleten pihenni. Ezt követően kézzel megpaskoljuk, meglocsoljuk vízzel, lehűtjük és visszatesszük a termesztés helyére.

Laskagomba termesztése farönkön

15 - 20 cm átmérőjű élő lombos fákból (nyárfa, nyírfa, diófa stb.) frissen kivágott egészséges törzsre, továbbá PE zsákra, paraffinra vagy viaszra lesz szükségünk.

Vágja a törzset a kéreggel együtt 20-50 cm hosszúra (a rövidebb törzsön hamarabb átnő a gomba). A törzs egyik végéből 2-3 cm vastag szeletet (kereket) vágunk. Illetve választhatjuk a második lehetőséget is, vagyis 12-15 mm átmérőjű lyukakat fúrunk a farönkbe.

Kinyitjuk a zsákot a termőblokkal, a termőblokkot egy tálba öntjük, ahol részecskékre törjük. A termőblokkot (az egész csomagot) az álló törzs felső vágási felületére öntjük, lefedjük a falappal és szöggel rögzítjük. Illetve a második változatnál a törzsben keletkezett lyukakat kitöltjük a termőblokkal, és paraffint vagy viaszt csepegtetünk rá. A beoltott rönköt PE zacskóba tesszük, amit úgy kötözünk meg egy madzaggal, hogy a csomóba egy vattadarabot vagy papírgalacsint teszünk, hogy a rönk lélegezni tudjon.

A rönk előkészítésének legjobb ideje az ősz és a tél. Természetesen tavasszal vagy kora nyár folyamán is elkészíthetjük. A költöztetést a szabadban tavasszal, nyáron vagy kora ősszel végezzük.

A beoltott törzset a zacskóban, 25 °C körüli hőmérsékletű helyen tároljuk. A tenyészidőszak 2-4 hónap. Távolítsa el a benőtt törzset a zsákból, és ültesse ki a talajba. Ezt az év meleg szakaszában tesszük. A tömböt a földbe temetjük úgy, hogy 2/3-a a talajban, 1/3-a pedig a felszín felett legyen. Nedves talajú árnyékos helyet választunk. A helyen azonban nem lehet magas talajvízszint, mert a gomba a víz alatt rövid időn belül elpusztul. Szárazság idején öntözze meg a törzs környékét, és tartsa nedvesen a talajt.

A gombafürtöket mindig egészben gyűjtjük, függetlenül attól, hogy vannak-e még apró gombák a fürtben. Mindig úgy szüretelünk, hogy letörjük a fürtöt a tuskóról. A betakarított gombát egy tálcán szedjük szét és megtisztítjuk.