Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

Hogyan termesszünk nagy őzlábgombát a kertben

2022-05-25 13:20

Beleszeretett a sült őzlábgomba finom ízébe, és szívesen fogyasztaná rendszeresen? Próbálja ki a saját termesztésű őzlábgombát, amely az utóbbi időben népszerűvé vált a kertészek körében, akárcsak a csiperkegomba- vagy laskagomba termesztése.

Ön is termszethet saját gombát a kertjében. Ha még csak most kezdi, vagy nem éppen mintakertész, aki szinte minden nap gondozza a kertjét, a legjobb, ha előbb az őzlábgombát próbálja ki.

Nézzük meg együtt, hol terem a természetben a bedla, és hogyan termeszthetjük mindannyian a kertünkben.

Hogyan is néz ki a nagy őzlábgomba?

A nagy őzlábgomba (Macrolepiota procera vagy Lepiota procera) egy ehető és nagyon ízletes kalaposgomba a csiperkefélék családjából. Tekintettel arra, hogy az egyik közkedvelt faj, és sokféle kulináris felhasználási területtel rendelkezik, gyakran ehető őzlábgombának is nevezik.

Mivel környékünkön a nagy őzlábgomba az egyik legnagyobb és legkedveltebb gomba, sokan úgy gondolják, hogy ezt a fajt nem kell hosszasan bemutatni. Azonban mindig tartsa észben, hogy összetéveszthető más őzlábgombákkal (például a piruló őzlábgombával, a kerti őzlábgombával vagy a tüskés őzlábgombával), ezért gyűjtésükkor figyelni kell néhány tipikus tulajdonságra.

A nagy őzlábgomba termesztése

Érdekli, hogyan terem a nagy őzlábgomba a mi körülményeink között, és mit kell tennie, hogy ízletes gombák gazdag termésében gyönyörködhess? Ha saját gombát szeretne termeszteni a kertjében, akkor biztosan nem kell attól tartania, hogy nem tudja megtenni. Az őzlábgomba kezdőknek is megfelelő, mivel nem túl igényes sem tápanyag, sem öntözés, sem állandó talajnedvesség tekintetében.

A tényleges ültetés úgy történik, hogy a füvet kapával felemeljük, az egyik csomagból a magot a gyökerekhez öntjük, és visszanyomjuk a gyepet. Ha több helyre ültetünk, akkor 0,5 m x 0,5 m-es részben Minél sűrűbb ültetést választunk, annál gyorsabban kapcsolódnak egymáshoz a spórák, és korábbi és nagyobb termésre számíthatunk.

A nagy őzlábgomba betakarítása

Nagy őzlábgombát ültetett a kertjébe, és azon töpreng, hogy mikor lehet az első betakarítás? Ez számos tényezőtől függ, beleértve a környezeti feltételeket és a talaj megfelelő nedvességtartalmát. Míg egyes kertészeknél a nagy őzlábgombák viszonylag hamar belepik a gyepet, addig másoknak akár két évet is várniuk kell az első termés betakarítására.

De ez a várakozás mindenképpen kifizetődik, mert a jutalom húsos kalapok lesznek minimális férgekkel, amelyekből ízletes rántottát vagy finom rántott gombát készíthet. A gombákat általában megtámadó kártevők általában nem a családi házak körüli kertekben élnek.