Loading...
Ikona košíku A kosara üres 0 0 Ft
Loading
A kosara üres
Vásároljon még  Ft-ért az ingyenes szállításhoz.

Erdei gomba palánták avagy gombák a kertben

2022-03-11 21:50

Hogyan termeszthetünk gombát a kertben

Mi, magyarok általában szeretjük a gombákat. Szeretünk hosszú sétákat tenni az erdőben és a hatalmas örömet, amelyet egy csiperke-, szarvas-, vagy pöfeteggomba találásakor érzünk.

De képzelje el azt a szituációt, amikor nem kell a gyönyörű gombákért az erdőbe menni, hanem elég otthon, a kertben körülnézni. Szerintem sokak számára ez úgy hangzik, mint egy álom, de ez most akár valósággá is válhat. Nézzük csak meg együtt az útmutatót, hogy hogyan lehet erdei gombát termeszteni az erdei gomba termőblokk segítségével.

Termesztett gomba illusztráció

Erdei gombák termesztése

A piacon kapható összes gomba termőblokkban egy dolog közös. Különféle gombafajok micéliumával "beoltott" szubsztrátról van szó, esetünkben ízletes vargánya, barna vargánya, ízletes rizike, barna érdestinóru, vörös érdestinóru, barna gyűrűstinóru, óriáspöfeteg és késői laskagomba található köztük.

Az erdei gombák sikeres termesztésének egyik fontos tényezője kétségtelenül az élőhely, és éppen ezért több fajjal oltották be ezt a termőblokkot a minél nagyobb siker érdekében.

Csak a fejlődésükhöz legjobb feltételekkel rendelkező fajok fognak teremni a kertjében, és ennek köszönhetően hatalmas erdei gombatermésnek örvendhet.

Általában a gombák árnyékos helyeken szaporodnak, gyakran megfelelő nedvességtartalmú és közepes savanyúságú fák teteje alatt.

Hogyan tároljuk a termőblokkot

Javasoljuk, hogy a termőblokkot hűtőszekrényben, legfeljebb 6 °C-os hőmérsékleten tárolja. Ilyen körülmények között a gombapalánta 2-4 hónapot is kibír. Javasoljuk, hogy az erdei gomba termőblokkot a küldemény átvétele után azonnal tegye a hűtőszekrénybe, és mielőbb ültesse ki.

A beoltott termőblokk természetes barna színű, pelyhes vagy penészre emlékeztető fehér bevonattal. Sárga foltok is megjelenhetnek rajta, ami nem baj, de jelzés a sürgős kiültetésre.

Erjedésig gomba illata van. A zöld szín azt jelenti, hogy a gombakultúra megromlott vagy penészes, és már nem használható.

Az erdei gombák első betakarítása

A termőblokk általában az ültetést követő évben, nyár végétől őszig hoznak termést, de előfordul, hogy csak 2 év múlva. Ez elsősorban a talaj minőségének és egyéb olyan körülményeknek köszönhető, amelyeket gyakran nem tudunk befolyásolni. Függ az ültetés idejétől, az élőhely megválasztásától, a környezettől és az időjárástól.

Termesztett gomba illusztráció.

Mindenekelőtt a gombának gyökeret kell eresztenie, és át kell nőnie a talajon, ami némi időt vesz igénybe. Ezért ne engedjen a szkepticizmusnak, ha a termőblokk az ültetés első évében nem kezd termést hozni. A gombák abban a pillanatban jelennek meg, amikor a legkevésbé számítunk rájuk, és még nagyobb örömet fognak nekünk szerezni.

Végszó

Ha imádja a gombát és szívesen termesztene gombát a kertjében is, akkor az erdei gomba termőblokk a megfelelő választás önnek.